Directorul Autorității Aeronautice Civile (AAC), Eugen Coștei, recent, a participat la ședința Consiliului Provizoriu (PC) și al Comisiei Permanente (CN) în cadrul Organizației europene de cooperare pentru siguranța navigației aeriene (EUROCONTROL), informează CURENTUL.
„Republica Moldova a devenit membru cu drepturi depline la EUROCONTROL în anul 2000. EUROCONTROL este o organizație internațională, care susține întreagă industrie aeronautică din Europa, cooperează cu autoritățile naționale, civile și militare, furnizorii serviciilor de navigație aeriană, Comisia Europeană, EASA, organizațiile utilizatorilor spațiului aerian, aeroporturi, și alte instituții europene”, susțin reprezentanții Autorității.
În cadrul ședinței PC/CN a fost remarcată munca excelentă privind furnizarea de date, amânarea tarifelor de rută pentru companiile aeriene, împrumuturile financiare oferite furnizorilor serviciilor de navigație aeriană și alte măsuri concrete întreprinse de EUROCONTROL cu susținerea membrilor Consiliului Provizoriu (PC) și al Comisiei Permanente (CN).
Pe agenda discuțiilor a fost inclus și aprobat bugetului EUROCONTROL pentru anul 2021, reflectând efortul pentru reducerea costurilor dar și investirea în noul sistem iNM. De asemenea au fost aprobate și tarifele de rută pentru 2021. Pe plan de cooperare internațională, Comisia Europeană a subliniat mulțumirea sa cu privire la nivelul de implicare și cooperare cu EUROCONTROL, iar în acest context, Patrick Ky, Director executiv EASA, a vizat pozitiv conlucrarea cu EUROCONTROL prin biroul de cooperare tehnică.
Reprezentanții companiilor aeriene și aeroporturilor au subliniat dificultățile economice grave pentru aviația civilă din Europa. Multe discuții în acest sens au vizat raportul de realocare a tarifelor de rute pierdute din cauza pandemiei.
Invitat special al evenimentului, Comisarul UE pentru transporturi, Adina-Ioana Vălean, a subliniat prioritățile și pașii cheie pentru Cerul Unic European (SES 2+) și a reiterat contribuția importantă din partea EUROCONTROL pentru expertiza tehnică oferită. Discursul Comisarul UE pentru transporturi a punctat întrebări cu privire la modul în care statele din afara UE vor fi gestionate în cadrul sistemului SES2+, subiect ce reprezintă un interes deosebit pentru Republica Moldova, care a fost foarte incluzivă în așteptările sale pentru EUROCONTROL și statele membre dar și a recunoscut nivelul excepțional de cooperare în anul 2020.
Anterior, Eugen Coștei a avut o discuție bilaterală cu Directorul general EUROCONTROL, Eamonn Brennan. Datorită abilitățior manageriale excelente și efortului depus, consultările bilaterale au oferit posibilitatea de a comunica un feedback direct și de a prezenta, la cel mai înalt nivel, așteptările și sugestiile Autorității Aeronautice Civile. O apreciere specială a fost expusă pentru serviciile de date oferite de către EUROCONTROL pentru statele membre, inclusiv cele care au fost afectate semnificativ de impactul pandemiei COVID-19 asupra industriei aeronautice naționale.
Cristina Pendea