Directorul Autorității Aeronautice Civile, Eugen Coștei, a participat la cel de al 11-lea Dialog ECAC/EU cu industria europeană a transportului aerian, organizat cu genericul „Restartarea, reconectarea, reconstruirea aviației într-o lume schimbată”, eveniment desfășurat în regim de videoconferință, transmite CURENTUL.
Evenimentul a întrunit mai mulți experți mondiali din domeniul aviației, printre care: Steffen Bilger, secretar de stat parlamentar, Ministerul Federal German al Transporturilor și Infrastructurii Digitale; Ingrid Cherfils, Președinte CEAC; Henric Hololei, Directorul Direcției Mobilitate și Transport al Comisiei Europene; Eamonn Brennan, Director General EUROCONTROL; Filip Cornelis, Director pentru aviație, DG MOVE, Comisia Europeană; Sebastian Mikosz, Director IATA afaceri europene; Olivier Jankovec, director general ACI EUROPE și alte nume notorii din domeniul aviației.
Agenda discuțiilor a inclus mai multe subiecte, cele mai relevante fiind axate pe consecințele pandemiei COVID-19 asupra branșei aviației civile la nivel mondial. Sesiunea s-a axat pe declinul economic adânc cu care se confruntă ramura aviatică și a oferit o imagine de ansamblu asupra faptelor și cifrelor pentru a cuantifica impactul pandemiei și pentru a identifica blocajele așteptate pe termen mediu și lung. Vorbitorii au discutat, de asemenea, aspecte de reglementare și au împărtășit cele mai bune practici privind măsurile de ajutor, măsurile de atenuare și planificarea de urgență, precum și coordonarea și cooperarea regională și globală.
Un alt subiect abordat a fost consolidarea imaginii aviației ca serviciu esențial. Modalitățile de a comunica echilibrul dintre siguranța sănătății, sustenabilitatea mediului și beneficiile economice ale aviației.
De asemenea, s-a discutat despre reconcilierea călătoriilor aeriene și sustenabilitate, oferind o imagine de ansamblu asupra angajamentelor industriei și inițiativelor de mediu. Experții s-au axat asupra modului în care percepțiile și așteptările publice pentru o călătorie aeriană durabilă pot fi gestionate în mod realist.
Ultima sesiune a discuțiilor a făcut bilanțul statutului de implementare a „Cerului unic european” și provocările asociate, în special modul în care criza pandemică a perturbat progresul pe acest segment.
Cristina Pendea