[ X ]
[ X ]
[ X ]
Directoarea AGEPI, Lilia Bolocan: „Interesul meu este să nu păgubească deținătorii dreptului de autor”
25 Iunie

Directorul Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), Lilia Bolocan, respinge acuzațiile aduse de Asociația Obştească Asociația Națională «COPYRIGHT», prin care este învinuită că ar încălca și prejudicia drepturile și interesele legale a peste zeci de mii de titulari ai drepturilor de autor și drepturi conexe, transmite CURENTUL.

În cadrul unui briefing de presă, Lilia Bolocan a menționat că aceste acuzații sunt minciuni și trebuie tratate ca atare, iar situația este, de fapt, alta.

„Cei ce mă atacă, încasează 3% din venitul importatorilor de dispozitive digitale, dar și 5% de la alte categorii de utilizatori. Sumele colectate de administratorii organizațiilor de gestiune colectivă sunt de ordinul milioanelor, iar câți bani ajung la deținătorii reali ai drepturilor de autor nu putem afla. Încercările mele de a afla s-au lovit de refuzul acestora de a oferi informații și invocarea confidențialității informațiilor. Nu mă interesează câți bani fac, dar interesul meu este să nu păgubească deținătorii dreptului de autor. Rapoartele anuale de control arată că aceste organizații opresc în mare parte sumele colectate pentru autori. Oricât am vrea să reflectăm transparent drumul care îl fac banii, nu putem întotdeauna afla, chiar dacă sunt obligați să ne ofere această informație. Am venit cu un șir de modificări la legislația în vigoare, care prevede stabilirea unui echilibru. Urmare a mai multor întruniri publice, s-a ajuns ca acele 3% colectate din venituri să fie reduse la 1% pentru ca autorul să câștige. Organizațiile care mă atacă acum ar fi pierdut bani buni”, a spus Lilia Bolocan.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților