[ X ]
[ X ]
[ X ]
Directoarea AGEPI explică care este situația din țară în ceea ce privește respectarea drepturilor de proprietate intelectuală
10 Septembrie

„În pofida existenţei cadrului normativ-legislativ național relevant în domeniul Proprietății Intelectuale, indicii contrafacerii şi pirateriei sunt încă alarmanţi”. Declarația a fost făcută de directorul AGEPI, Lilia Bolocan în cadrul unui interviu acordat pentru tribuna.md, transmite CURNETUL.

„Drepturile cetăţenilor la proprietatea intelectuală în Republica Moldova sunt garantate de Constituţie, iar prevederile privind respectarea acestor drepturi își găsesc reglementarea într-o serie de acte normative naţionale și internaţionale. Astfel, încălcarea drepturilor de PI, în funcţie de mărimea prejudiciilor calculate, se penalizează atât pe cale contravențională, cât și pe cale penală, până la privațiune de libertate. Totuși, în pofida existenţei cadrului normativ-legislativ național relevant, indicii contrafacerii şi pirateriei sunt încă alarmanţi. Amploarea acestui fenomen poate fi explicată, în primul rând, prin dezvoltarea fără precedent a componentelor informaţionale. Accesul deschis la calculatoare, internet şi alte tehnologii facilitează accesarea în format digital și copierea etichetelor, logourilor, ambalajelor, operelor și a altor creații intelectuale protejate printr-un drept de proprietate intelectuală”, spune Lilia Bolocan.

În scopul monitorizării situației în domeniul respectării drepturilor de PI, în cadrul AGEPI, a fost creat în anul 2011 Observatorul respectării drepturilor de proprietate intelectuală.

„Una dintre atribuțiile importante ale Observatorului este sistematizarea informației şi publicarea anuală a Raportului național privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuală în Republica Moldova.

Acest Raport este realizat în baza datelor colectate de la diferite instituții implicate în procesul de asigurare a drepturilor de proprietate intelectuală: Serviciul Vamal, MAI, Procuratură, Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești, Consiliul Concurenței și prezintă o imagine de ansamblu asupra situației din domeniul respectării drepturilor de proprietate intelectuală în Republica Moldova.

Din analiza informației publicate în Raportul național privind respectarea drepturilor de PI pentru anul 2017, se poate sesiza foarte bine rolul primordial al titularilor de drepturi în asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală, inclusiv la depunerea cererilor de intervenție vamală, sesizarea organelor Procuraturii și a Ministerului Afacerilor Interne privind încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală etc.”, mai spune Lilia Bolocan.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților