[ X ]
[ X ]
[ X ]
Directoarea Agenției Naționale de Prevenire și Combatere a Violenței împotriva Femeilor și a Violenței a stabilit prioritățile: Acoperă o gamă largă de aspecte
24 Ianuarie

Directorul Agenției Naționale de Prevenire și Combatere a Violenței împotriva Femeilor și a Violenței (ANPCV), Viorica Țîmbalari, spune de la începutul mandatului său, a fost realizat un plan de acțiuni și priorități în colaborare cu echipa de experți, susținută de UN Women Moldova.

În paralel cu procesul administrativ de înregistrare, Agenția, s-a angajat activ în consolidarea relațiilor cu partenerii internaționali de dezvoltare, instituțiile guvernamentale și neguvernamentale, cât și alte entități implicate pe dimensiunea combaterii tuturor formelor de violență asupra femeilor și a violenței în familie.

„Astfel, conducerea ANPCV a avut întrevederi cu reprezentanții Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale al Republicii Moldova , Platforma Femeilor Deputate din legislatura a XI-a, UN Women Moldova, Ambasada Suediei, Banca Mondială în Moldova, Organizația Internațională pentru Migrațiune (IOM Moldova), OSCE Mission to Moldova și UNFPA Moldova.

Aceste întrevederi au oferit oportunitatea valoroasă de interacțiune și dialog cu actorii implicați în domeniu, la nivel internațional și local, fiind discutate prioritățile și Planul de acțiuni a ANPCV, fiind stabiliți pașii concreți și măsurile strategice necesare pentru a aborda eficient problema violenței în societate. Prioritățile stabilite acoperă o gamă largă de aspecte, de la creșterea gradului de conștientizare și prevenție, la îmbunătățirea serviciilor de asistență și suport pentru victime, inclusiv prin consolidarea capacitaților instituțiilor de resort. De asemenea, Planul de acțiuni pune un accent deosebit pe cooperarea intersectorială și pe implicarea comunității, recunoscând că prevenirea și combaterea violenței necesită un efort comun și coordonat”, spune directoarea.

De asemenea, Viorica Țîmbalari spune că în următoarele două săptămâni, va continua întâlnirile cu partenerii de dezvoltare și instituțiile de stat.

„De asemenea vom efectua o serie de vizite în Centrele de plasament din țară (mun. Chișinău, raioanele Hîncești, Căușeni, Telenești, Bălți, Drochia și UTA Găgăuzia). Aceste vizite au ca obiectiv principal evaluarea nevoilor curente și facilitarea unui schimb de expertiză și informații esențiale pentru dezvoltarea unui răspuns eficient și integrat în procesul de asistență și reabilitare a victimelor violenței”, spune ea.

Totodată, pe data de 28 ianuarie 2024, va întreprinde prima vizită oficială la Milano, Italia, aceasta fiind şi prima deplasare de lucru peste hotarele ţării.

„Scopul acestei vizite este de a participa la lansarea unui serviciu dedicat prevenirii și combaterii violenței, inițiativă a unui grup de femei lidere din diaspora. Inițiativă susținută și de Oleg Nica, Consulul General al Republicii Moldova la Milano și Biroul Relații cu Diaspora.

Dincolo de eforturile pe care le întreprindem zilnic, mizăm pe implicarea noastră, a tuturor cetățenilor. Vă îndemnăm să nu tolerați și să nu treceți pe lângă actele de violență, să dați o mână de ajutor atunci când este nevoie de voi și să le vorbiți copiilor, oricât de mici ar fi, despre importanța respectului de sine și față de ceilalți”, spune Viorica Țîmbalari.

Inapoi la arhiva noutaților