La sediul Direcției regionale Nord a Poliției de Frontieră a avut loc ședința de bilanț privind rezultatele activității și punctate prioritățile pentru anul curent, transmite CURENTUL.
La eveniment a participat șeful Direcției Generale Control al Frontierei, comisar-șef Lungu Valeriu alături de angajații cu funcții de răspundere din cadrul Direcției regionale Nord.
Rapoartele de analiză arată că perioada pandemică a influențat domeniile de activitate a instituției de frontieră. Indicii referitor la activitatea de control și supraveghere a frontierei au fost cei mai afectați ținând cont de impunerea restricțiilor începând cu luna martie a anului precedent ce a diminuat semnificativ atât fluxul mijloacelor de transport cât și cel de pasageri.
Astfel că, comparativ cu anul 2019, în 2020 fluxul de persoane a consemnat o descreștere de patru ori, iar cel de transport de trei ori. A cunoscut o descreștere și numărul privind încălcările regimului zonei de frontieră (10%), consemnele înregistrate (41%), migrația ilegală (66%) și tragicul ilicit(47%). S-au înregistrat indice mărit la capitolul încălcarea legislației de frontieră (47%), trafic ilicit de țigări (7%), trafic ilicit de substanțe medicamentoase (75%) cât și de alcool (100%).
Printre subiectele abordate au fost și asigurarea controlului al frontierei de stat adaptat riscurile de pe sectoarele de responsabilitate ale Direcției, consolidarea capacităților de reacție, necesitățile de asigurare multilaterale a subdiviziunilor tactice, procesul de instruire, rezultatele despre activitatea chinologică, echipelor mobile, cea a resurselor umane și altele.
De asemenea au fost analizate problematicile și situațiile neprevăzute care au apărut pe parcursul anului în curs. Au fost identificate și propuse soluții care ar putea fi implementate pentru lichidarea consecințelor ivite.
„Nu mai este o noutate că anul 2020 a fost unul care a impus să ne revizuim în permanență acțiunile în activitatea de serviciu. Trebuie să vă folosiți toate capacitățile pe care le dețineți în aria de competență, implicați-vă un pic mai mult decât scrie în fișa de post. Rezultatele contează, iar voi trebuie să conștientizați importanța cooperării interne în orice domeniu și activitate desfășurată. Închei prin a mulțumi pentru aportul și profesionalismul dumneavoastră privind securitatea statului și siguranța cetățeanului, mult succes în continuare și aveți grijă de sănătatea dumneavoastră”, a conchis șeful DGCF, Lungu Valeriu.
Cristina Pendea