Liderul Platformei DA, Dinu Plângău pledează pentru modernizarea activități de întreprinzător, dar spune că patenta trebuie anulată prin alternativă, nu prin prohibiție!
„În satele îmbătrânite, piața este principala rețea de socializare, nu tiktok-ul. Acolo, o dată pe săptămână oamenii discută principalele probleme locale și politica națională, vând ce au crescut pe acasă sau cumpără ceea ce lipsește. Ar fi o mare problemă dacă aceste piețe nu ar mai funcționa din cauza lipsei unor alternative pentru pensionarii care nu au elementar posibilitate să meargă la raion. Reforma patentelor nu este despre Piața Centrală din Chișinău, este în primul rând despre lipsa alternativei și despre încălcarea promisiunilor. Personal, pledez pentru modernizarea activității respective, dar nu prin prohibiție, ci prin încurajare. Pe lângă lipsa garanțiilor sociale și financiare pentru mii de familii, statul, prin politicile promovate de ministerul economiei, își încalcă promisiunea de a le acorda suportul logistic pentru continuarea activității și-i impune pe oamenii, care în cele mai dese cazuri, i-au marfă pe împrumut, iar acum sunt nevoiți să scoată din buzunare 12.000 lei pentru aparatele de casă sau să urmeze niște proceduri birocratice care doar sărmanii pensionari care vând un kg de brânză sau ceapa culeasă în grădină n-au cum să le completeze online”, a menționat Dinu Plîngău într-o postare pe Facebook.
„Astăzi m-am întâlnit cu mai mulți patentari care-s disperați și îngrijorați în legătură cu ziua de mâine. Am o singură rugăminte la cei de la guvernare: să intre în situația acestor oameni care nu au alt venit și nici posibilitatea să dea acum 12.000 lei, dar au copii și această activitate este unicul lor venit, să analizeze faptul că fără piața din sat, acestea vor deveni și mai pustii, iar lipsa alternativelor și lipsa unui banal suport logistic va mai face câteva mii de familii parte a diasporei. Hai să anulăm patenta prin alternativă, nu prin prohibiție! Să încurajăm oamenii să treacă la altă formă de activitate prin beneficii mai mari, nu prin intermediul FISCului sau poliției. Dacă unii cred că astfel scapă de economia tenebră și de cei care abuzează pe seama patentei, greșesc. Anume cei care abuzează au 12.000 lei, iar bonurile le vor da exact ca magazinele din sat: doar atunci când vine controlul, iar această lipsă de alternativă va duce la ceea că oamenii vor activa în afara câmpului legal”, a atras atenția politicianul.
„Respect inițiativa domnului ministru de a lupta împotriva economiei tenebre, dar aș aplauda dacă s-ar ocupa cu șmecherii de la MoldovaGaz, cei de la Portul Giurgiulești, cariere sau alți baroni mari care duc pierderi de sute de milioane. În orice caz, domnul ministru are toată deschiderea Platformei DA care a fost autorul proiectului din 2019, semnat și de domnul ministru, doamna președinte și președintele parlamentului, pentru identificare soluțiilor ca și oamenii care activează în baza patentei, cât și ambițiile politice ale domnului ministru să nu sufere”, a conchis Plîngău.