[ X ]
Dinu Plîngău: Astăzi s-a dat o bătălie decisivă pentru autonomia locală și procesul de descentralizare, care a durat aproape un an
14 Septembrie

Curtea Constituțională a Republicii Moldova (CC) a examinat astăzi sesizarea nr. 220a din 26 decembrie, 2020, depusă de ex-deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (Platforma DA), Dinu Plîngău, CC s-a pronunțat în favoarea autorului, informează CURENTUL.

Sesizarea viza modificările aduse de majoritatea parlamentară PSRM-Șor la finele anului 2020 la Legea nr. 257 privind excluderea și plafonarea taxelor locale.

În ședință, Plîngău a argumentat că această modificare ar diminua considerabil independența financiară a autorităților locale.

„În plus, modificarea la lege nu fusese consultată cu reprezentanții autorităților locale și încalcă prevederile Cartei Europene a Autonomiei Locale, în vigoare pentru Moldova din 1998, Hotărârea Curții Constituționale nr.2/2014 privind taxele locale și art. 8, 109 și 132 din Constituția Republicii Moldova”, comunică reprezentanții Platformei DA.

Președintele interimar al Platformei, Dinu Plîngău, spune că de la fondarea sa, Platforma DA a promovat insistent descentralizarea ca mecanism ce asigură dezvoltarea durabilă și uniformă a tuturor regiunilor Moldovei și consolidează democrația autentică.

„Tocmai de asta, în 2019, Platforma DA a reușit promovarea modificărilor la legea finanțelor publice locale ce au permis redistribuirea impozitelor persoanelor fizice în bugetele locale, prin care orașelor le reveneau 50% din acestea, iar satelor – 100%. În rezultatul modificărilor noastre, bugetele locale au primit cu aproape 700 milioane de lei mai mult doar în 2020. Din păcate, în acest an, Ministerul Finanțelor ignoră parțial această normă și nu transferă mijloacele financiare în fondul de echilibrare”, comunică Plîngău.

„Pentru cine nu a înțeles, astăzi s-a dat o bătălie decisivă pentru autonomia locală și procesul de descentralizare, care a durat aproape un an. Felicit toți reprezentanții APL-urilor pentru mai multă independență pentru ei, comunitățile lor și oamenii din aceste comunități. Mulțumesc și felicit CALM-ul pentru colaborarea pe acest important subiect pentru cele peste 800 de administrații publice locale”, a declarat Plîngău.

Amintim că, și Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) a pledat în favoarea declarării modificărilor la legea nr. 257 ca fiind neconstituționale.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților