[ X ]
[ X ]
[ X ]
Din hobby s-a transformat într-o afacere unică! Ea e moldoveanca ce decorează cu cristale!
15 Septembrie

Fondatoarea „Cristal Biju Moldova”, Lilia Iacub, își adoră îndeletnicirea, chiar dacă uneori, spune ea, o obosește această muncă. Pasiunea pentru încrustarea cu cristale a început încă din primul concediu de maternitate, atunci a și deschis această afacere. La al doilea concediu de maternitate a venit cu ceva nou pe piața autohtonă și anume decorarea obiectelor și suprafețelor cu cristale.

Despre activitatea sa, cum decurge decorarea cu cristale, ce materiale folosește, ce solicitări are din partea clienților, cum luptă cu copiatul lucrărilor și cum împarte timpul cu familia, Lilia Iacub a povestit reporterului CURENTUL.

„Dacă la început mă gândeam ca va fi un hobby, după prima lucrare am realizat ca o voi transforma într-o afacere unică în Moldova. La cât e de frumoasă, cere tot atât de mult efort și finanțare”, spune Lilia.

Pentru încrustare folosește cristale ceh, iar fiecare materie supusă lucrului are riscurile sale.

„După părerea mea cristalele cehe sunt cele mai accesibile la preț și calitatea lor e satisfăcătoare. Au o gamă variată de forme și culori. Personal lucrez cu vreo 5-6 lipiciuri, dar mereu combinate între ele ca să am textura necesară și culoarea. Pentru fiecare suprafață trebuie ales un clei special. Nu există un clei – gel universal. Lucrez pe orice suprafață de materie, dar cu riscuri diferite. Fie materia poate să se deterioreze, fie cristalele nu vor rezista mult. După 4 ani de activitate și zeci de cursuri frecventate în domeniul dat, am învățat toate aceste riscuri și mereu mă strădui ca clientul să știe despre aceasta”.

Lilia spune că încrustarea nu-i deloc o muncă ușoară cum pare, dar cu cât te implici mai mult, cu atât realizezi lucrări din ce în ce mai complicate.

„Sunt zile când lucrez lejer, dar sunt și zile când pur și simplu cade totul din mână. Într-adevăr nu este o muncă pentru oricine. O lucrare îmi poate lua o oră sau 30 de zile până o finisez. Depinde de lucrare și suprafața decorată”.

Cele mai solicitate sunt cadourile pentru cei dragi.

„Am avut multe comenzi: de la nasturi până la accesorii pentru automobile. Mai mult sunt solicitate cadourile pentru cei dragi gen pernuțe decorate, pahare personalizate, cănuțe, etc..”.

În sezonul de toamnă numărul comenzilor pentru paharele încrustate sunt mai mari, din cauza nunților.

„De fapt, comenzile nu cresc anume în sezonul nunților, dar cu 3-4 luni mai devreme. Am clienți care și cu un an înainte au comandat ca să fie siguri că au paharele dorite până la ziua nunții. Pe lângă pahare la fel de mult sunt solicitate pantofii decorați în cristale și halatul miresei personalizat. Aceste accesorii sunt un must-have din acest sezon. Tot anul împrejur primesc comenzi. Din septembrie se pregătesc comenzile pentru Revelion, și anume cadourile pentru cei dragi, în special pernuțele. După Revelion automat trecem la cele de 14 februarie și 8 martie. După care se încep pregătirile pentru nunți (pahare, pantofi, etc.) până toamna târziu”, spune Lilia Iacub.

Tot mai des, Lilia de confruntă cu fenomenul de copiere a lucrărilor sale sau cu persoane care lucrează sub numele ei. Ea spune că a avut și neplăceri la acest capitol.

„Din păcate da. Tot mai des întâlnesc acest fenomen, sunt persoane care lucrează cu numele meu neavând nici o tangență cu mine sau, și mai rău, prezintă lucrările mele ca și cum ar fi a lor. Am avut clienți care cu 2 zile înainte de eveniment au venit cu o lucrarea efectuată total greșit de către o altă persoană care s-a dat drept eleva de a mea. Eu nu pot lupta cu acest fenomen, mă strădui mereu sa informez clienții despre activitatea mea și să îi anunț dacă sunt careva schimbări.

La aceste persoane care încearcă pe spatele cuiva sa-și clădească un nume sau o afacere le sfătui să nu o facă. Cel mai bine când oferi ce ai în sufletul tău, când ești tu însuți cu ideile tale, când ești original. Atunci persoana va ajunge la un nivel când nu va fi nevoie să caute clienți, dar pur și simplu clientul singur îi va căuta. Meșterului îi va rămâne sa satisfacă pe deplin dorința clientului ca acesta să mai aducă și alți clienți.
Până acum nu am avut neplăceri cu clienții mei și sper să nu apăra așa ceva. Una la sigur știu că, dacă va fi vreo greșeală din partea mea, mă voi strădui din răsputeri s-o repar și voi găsi numitor comun cu clientul”.

Cu toate aceste activități, Lilia spune că pe primul loc în viață rămâne a fi familia.

„Este greu să îmbini munca cu activitățile din familie, dar mă strădui toate serile și weekendul sa fiu cu familia, lângă fetițele mele. Cel mai mult lucrez noaptea. Când toți dorm intru în lumea mea, acolo unde mă relaxez. Asta e banal, că oricum obosesc mult de tot. Oricum, pe primul loc va fi familia mea. Ea mă susține în toate și aș schimba și planeta dacă ar fi nevoie”, a specificat Lilia Iacub.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților