[ X ]
[ X ]
[ X ]
Digitalizarea serviciilor, solicitarea domeniului .md, utilizarea semnăturii electronice – cele mai solicitate servicii la STISC de la început de an
11 Mai

În perioada pandemică, instituțiile s-au orientat tot mai mult spre digitalizare, iar în această perioadă a crescut și numărul de domenii de nivel superior .md. Despre aceasta a spus directorul Serviciului Tehnologia Informației și Securității Cibernetice (STISC), Serghei Popovici, în cadrul unui interviu pentru tribuna.md, transmite CURENTUL.

„Pandemia COVID-19 a favorizat orientarea instituțiilor tot mai mult spre digitalizare. Instituirea de lungă durată a carantinei a condus la faptul că tot mai mulți antreprenori și-au orientat activitatea de comerț și/sau prestarea serviciilor tipic, la activitatea de comerț/prestarea servicii online. Un indicator relevant în acest sens este creșterea cu circa 17% a numărului de domenii de nivel superior .md înregistrate în trimestrul 1 al anului 2021, față de aceeași perioadă a anului precedent, și cu circa 21,9% mai mult față de trimestrul IV al anului 2019”, menționează Popovici.

Totodată, a crescut și numărul de utilizatori și tranzacții efectuate prin intermediul semnăturii electronice tradiționale și mobile.

„Numărul de tranzacții efectuate prin intermediul semnăturii electronice tradiționale a înregistrat o creștere cu circa 19% în trimestrul I al anului 2021 în comparație cu aceeași perioadă a anului 2020. La fel, s-a înregistrat o creștere cu circa 32% a tranzacțiilor efectuate utilizând semnătura mobilă”.

Persoanele juridice și fizice apelează la servicii de certificare a chelilor publice de tip SSL.

„Aceste certificate au rolul de a valida identitatea unui domeniu sau a unei companii și a securiza conexiunea dintre site și vizitator. Astfel, IP. STISC a înregistrat în trimestrul I al anului 2021 o majorare a numărului de solicitări la servicii de certificare a cheilor publice de tip SSL de 2,1 ori față de aceeași perioadă a anului precedent. Cele mai solicitate tipuri de certificate SSL tipuri de certificate SSL au fost: Sectigo Essential (constituind 30,6% din total certificate emise), Sectigo Instant (circa 14,3 din total certificate emise), Commercial Wildcard SSL (12,2% din total certificate emise), RapidSSL și Sectigo Essential Wildcard (a câte 10,2% din total certificate emise) și alte tipuri de certificate SSL (22,5%)”.

STISC a reușit și atragerea mai multor entități și persoane ficize la prestarea serviciilor de hosting.

„Astfel, în trimestrul I al anului 2021 au beneficiat de servicii hosting, prestate de I.P. STISC peste 500 de unități și persoane fizice, de circa 1,7 ori mai mult (+240 unități) față de aceeași perioadă a anului trecut, și cu 24,1% mai mult (+115 unități) față de trimestrul IV al anului 2020”, a mai spus Serghei Popovici.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților