[ X ]
[ X ]
[ X ]
Dialogul strategic RM – SUA, relansat. Ministrul Galbur: „Formula de activitate s-a focusat pe ideea creării unui grup comun de lucru”
23 Iunie

Relansarea dialogului strategic dintre RM și SUA – a fost subiectul principal al întrevederii ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Andrei Galbur, cu asistentul Adjunct al Secretarului de Stat al SUA pentru Afaceri Europene și Eurasiatice, Bridget Brink, informează CURENTUL.

În cadrul unui briefing de presă, Andrei Galbur a declarat că au avut „un dialog foarte pragmatic și eficient”.

„Am trecut în revistă toate evoluțiile de pe agenda bilaterală moldo-americană, am vorbit despre procesul de reforme prin care trece țara noastră și despre perspectivele cooperării bilaterale. Vreau să subliniez că, avem un dialog politic constructiv și desfășurarea aceste reuniuni este o dovadă suplimentară în acest sens, precum și o dovadă a deschiderii ce vine din partea SUA pentru întreaga cooperare a RM cu SUA – atât în context bilateral, cât și în context mai larg, în special – în relația cu UE și acesta este la fel un subiect de importanță principială”, a precizat ministrul.

Potrivit lui, formula de activitate a platformei dialogului strategic RM – SUA s-a focusat din start pe ideea creării unui grup comun de lucru în domeniile de interes sporit, acestea fiind economia, energia, statul de drept și securitatea.

„Consultările în cadrul acestor grupuri urmează să fie desfășurate cu participarea experților din ambele țări. În acest sens, în cadrul reuniunii am vorbit despre oportunitățile de valorificare a potențialului de cooperare sectorială în domeniile menționate, dar am vorbit și despre intensificarea interacțiunilor în mai multe domenii, precum: justiție, securitate și apărare, combaterea corupției, combaterea traficului de ființe umane, dar am vorbit și despre eforturile democrației și a statului de drept”, a adăugat Galbur.

La rândul său, Bridget Brink a menționat că a avut un dialog constructiv cu echipa Guvernului RM.

„Conversația noastră s-a focusat, în primul rând, pe colaborarea între ambele părți și pe domenii în care RM ar putea să-și extindă colaborarea. A fost o discuție pe mai multe domenii și am subliniat, încă o dată, că e necesar și dorim să continuăm acest dialog, mai ales în contextul în care aniversăm și 25 ani de relații bilaterale”, a conchis Bridget Brink.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților