Platforma Demnitate și Adevăr (DA) și-a prezentat angajamentele pentru politica externă a Republicii Moldova, transmite CURENTUL.
În cadrul unei conferințe de presă, liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a menționat că doar un Guvern bazat pe Platforma DA și PAS după alegerile din 11 iulie este opțiunea sănătoasă europeană, democrație, consolidarea statului de drept.
„Dezideratele Platformei DA sunt parteneriatul strategic cu Uniunea Europeană și România. Integrarea în UE înseamnă apropierea și de România cu care ne dorim să avem mai multe proiecte comune. În R. Moldova există multe partide și personaje politice care ne vând iluzii. Singurul partener al României poate și un Guvern fondat pe Platforma DA și PAS”, a spus Andrei Năstase.
Deputatul și vicepreședintele formațiunii, Igor Munteanu, a prezentat dezideratele Platformei DA în domeniul politicii externe.
„Platforma DA își anunță angajamentul de politică externă pro-europeană și românească – singura ieșire din această stare de instabilitate. Avem nevoie de politică externă rațională, care să servească interesului național. Politica externă trebuie să fie consecventă, credibilă și stabilă. În 2021 vom încheia o nouă agendă de asociere vom alinia R. Moldova la noi stagii de integrare cu UE. Vom dezvolta dialogul strategic cu SUA pe cei 4 piloni ai săi. Vom dezvolta parteneriatul strategic cu Ucraina, România, cu partenerii europeni și țările non partenere. Agenda de asociere cu UE este prioritatea esențială a statului. Vom solicita ideea unui plan de investiții și redresare economică pentru R. Moldova. Vom încheia noi acorduri privind evaluarea conformității și acceptarea produselor industriale. Vom susține profesionalizarea Armatei Naționale, reforma în domeniul securității și apărare a statului, participarea R. Moldova la politica de securitate și apărare a R. Moldova”, a spus Igor Munteanu.
Deputatul Platformei DA, Vasile Năstase, a prezentat angajamentele formațiunii privind Parteneriatul Strategic cu România: RE-CONNECT MOLDOVA, care vizează următoarele:
Integrarea autentică: Crearea de spații comune de integrare și cooperare cu România:
1. Integrarea vămilor și posturilor de control frontalier (o singură vamă, cel puțin, temporar)
2. Crearea unui singur spațiu de asigurări obligatorii și facultative între RM și România
3. Bursă comună de valori mobiliare și financiare (Chișinău – București)
4. Piața de electricitate comună construit pe rețele de transmisie de înaltă tensiune (sistem electric comun)
5. Recâștigarea licenței naționale pentru posturile din România (TVR-1, TVR-2) și program de abonamente gratuite la rețele comune TV.
6. Piața agricolă comună: crearea unei Bănci Agricole specializate în investiții rurale, fond de garanții pentru proiecte de afaceri
7. Orașe conectate: Emiterea de obligațiuni municipale NOUL CENTENAR pentru proiecte structurale
8. Constituirea unui Fond Național pentru dezvoltare urbană a RM, cu sprijinul Municipiilor București, Iași, Chișinău
9. Adoptarea ecartamentului european în RM și construcția unei linii feroviare de înaltă viteză Chișinău – București – Constanța, atragerea de resurse investiționale externe.
10. Programe destinate să asigure produse mai ieftine și mai sigure pentru cetățenii români și moldoveni: polițe de asigurare la traversarea frontierei la prețuri corecte, costuri de telefonie mobilă la tarife europene, polițe de asigurare de viață, siguranța domiciliului, roadei, circulației, într-un sistem armonizat, pus în serviciul cetățenilor.
II. Instituții noi purtătoare de schimbare și conectare
1. Crearea Agenției Române (Internaționale) de Voluntariat și Educație (ARIVE), model PeaceCorp
2. Promovarea Carității și Dezvoltării Locale prin restabilirea Asociațiilor ”Astra” (prototipul GAL-urilor moderne)
3. Crearea de Fonduri Private de Finanțare pentru dezvoltarea de afaceri mici și mijlociu, constituirea unei Alianțe a Companiilor Private pentru Viitorul comun al Republicii Moldova și România (IMM)
4. Agenția pentru Cultură, Teatru și Filme ”Noua Românie”: fonduri și oportunități pentru echipe comune din RM și România, filme documentare, artistice
5. Crearea unui lanț de Biblioteci moderne de tip ”Cărturești” ca rețele de promovare a culturii și educației românești în RM
6. Fonduri și Programe deschise pentru finanțări deschise societății civile, fără intermediari și agenții internaționale, direct, după principiul”primul venit primul sosit”, transparent și expeditiv.
7. Consiliul Asociațiilor APL din România și RM, ca organism care poate gestiona în comun fondul pentru dezvoltarea orașelor și comunelor din spațiul transfrontalier
8. Educație comună: integrarea curriculumului școlar și asistență școlilor care se adaptează la programul școlar al României.
9. Valorificarea art 14 al Legii privind redobândirea cetățeniei României.
Cristina Parfeni