Ministerul Energiei a găzduit, miercuri, ședința Consiliului sectorial în domeniul asistenței externe pentru sectorul energetic, organizată cu sprijinul PNUD Moldova și al Guvernului Danemarcei.
Evenimentul a reunit reprezentanți ai instituțiilor din sectorul energetic, parteneri de dezvoltare internaționali, reprezentanți ai Comisiei Economice a Organizației Națiunilor Unite pentru Europa (UNECE), agențiilor de cooperare pentru dezvoltare, inclusiv Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și alți susținători ai reformei sectorului energetic din Republica Moldova.
La deschiderea reuniunii, ministrul Energiei, Dorin Junghietu, a apreciat sprijinul continuu acordat de partenerii internaționali pentru transformările vitale din sectorul energetic. În discursul său, oficialul a subliniat importanța unei colaborări strânse între Republica Moldova și partenerii de dezvoltare, accentuând că, în ciuda crizelor recente, sectorul energetic al țării a continuat să se dezvolte, consolidând securitatea și independența energetică a țării.
„Este prima reuniune a Consiliului sectorial în domeniul asistenței externe, care se desfășoară după o nouă criză, provocată de Rusia, în special în sectorul energetic. Aceste provocări nu doar au testat capacitatea noastră de a răspunde prompt, dar și de a găsi soluții ca cetățenii noștri de pe ambele maluri ale Nistrului să aibă acces la energie. Cu ajutorul Dumneavoastră, am reușit să depășim multe dintre obstacolele cu care ne-am confruntat și să impulsionăm dezvoltarea sectorului”, a declarat ministrul Dorin Junghietu la deschiderea evenimentului.
Pe parcursul discuțiilor, Ministerul Energiei a solicitat sprijin din partea partenerilor internaționali pentru finalizarea unor proiecte strategice, printre care finalizarea unor proiecte de infrastructură energetică la nivel local, dezvoltarea sectorului de biogaz, cosolidarea capacităților investiționale și de testare a inovațiilor, dar și întărirea securității informaționale în domeniul energetic.
„Prioritatea noastră absolută rămâne definitivarea proiectelor de infrastructură, în special cele care vizează interconectarea energetică cu România. Aceste proiecte de interconectare vor contribui semnificativ la integrarea noastră în piața energetică europeană și vor sprijini procesul de aderare la Uniunea Europeană”, a adăugat ministrul.
Printre temele abordate la ședință s-au aflat și planurile viitoare de dezvoltare a sectorului energetic, care includ creșterea utilizării soluțiilor de energie regenerabilă, extinderea capacităților de stocare a energiei și implementarea unei scheme de ajutor de stat pentru investițiile în sectorul industrial, cu un accent special pe tehnologiile „net-zero”.
De asemenea, printre succesele realizate cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, ministrul a menționat aprobarea Planului Național Integrat pentru Energie și Climă, angajamentului nostru față de comunitatea internațională pentru atingerea obiectivelor de decarbonizare ale țării. Documentul a fost elaborat cu sprijinul Uniunii Europene și al PNUD Moldova.
Dorin Junghietu a încheiat întâlnirea subliniind importanța continuării colaborării și consolidării capacităților pentru a transforma suportul internațional într-o dezvoltare sustenabilă a sectorului energetic al Republicii Moldova.