[ X ]
Dezvăluiri din 2016: Pavel Filip nu a fost propus pentru funcția de Premier de către PDM, ci de…
24 Februarie

Ion Păduraru, secretarul general al Aparatului Președintelui Republicii Moldova, în perioada cât a fost Nicolae Timofti, șef al statului, în contextul situației create în politica autohtonă, a povestit detalii despre criza politică de la începutul lui 2016, când Vlad Plahotniuc a fost propus la funcția de Prim-ministru, informează CURENTUL.

„Președintele Nicolae Timofti, fost judecător cu stagiu de 36 de ani, nefiind venit din politica, nici o clipa n-a admis ca nu va respecta Constituția, în contextul apariției la 13.01.2016 a “celebrei” majorității care îl înaintează pe V. Plahotniuc candidat pentru funcția de Prim ministru. Cu atât mai mult, cu cât Hotărârea CC din 29.12.2015 era univoca. În egală măsură, Președintele Timofti nu admitea nicio clipa ca-l va desemna pe VP pentru a forma guvernul. (Anticipând criticile Dumneavoastră, declar, ca personal i-am spus d. Timofti ca poate ar fi mai bine chiar să-l desemneze pe VP. Mai existau „regrete” ca in 1998 Lucinschi nu l-a desemnat pe Voronin pentru a forma guvernul in plină criză devastatoare. Poate nu mai venea in 2001)”, a comunicat Păduraru, pe Facebook.

În aceste condiții – a spus el – din considerente tehnice (aparatul PRM era amplasat în 4 clădiri diferite, fără dotări necesare la îndemâna pentru a emite Decrete și acte oficiale, iar Sediul central și Condrita erau practic blocate de protestatari), dar și pentru a scoate cumva presiunea de pe Președinte, după coordonarea corespunzătoare cu Timofti, a dat indicații sa fie elaborate și imprimate următoarele 5 documente prezidențiale:

1. Decret privind desemnarea d . VP pentru funcția de prim ministru;

2. Decret pentru desemnarea d. ———- (fără a indica numele) pentru funcția de PM;

3. Decret pentru desemnarea Doamnei ————— ( fără indicarea numelui) pentru funcția de Prim ministru;

4. Cererea Președintelui N. Timofti privind demisia, fără indicarea datei din care moment intervine. (nota: exista nuanțe de procedura de intervenire a interimatului – CC, Parlament);

5. Cererea Președintelui N. Timofti privind demisia, din data semnării.

„Către 14.01.2016 până la începutul consultărilor planificate la 10.00 cu reprezentanții majorității anunțate, sub presiunea protestatarilor, unul după unul, deputați semnatari ai listei în susținerea lui VP, pe diferite cai, dar public, au început a-și nuanță pozițiile, precum ca ar fi semnat nu pentru VP concret, dar pentru un candidat PD. Astfel, numărul scăzuse sub 51. La întrevederea cu M Lupu, Candu , Diacov D, d. Timofti a declarat tranșant ca în niciun caz nu-l va desemna pe VP. Poate chiar acum să-l desemneze de d. Lupu, sau Candu, sau sa vina cu alta candidatura. Le-a acordat termen pana la ora 21.00 în aceeași zi”, a mai povestit avocatul.

Ion Păduraru a subliniat, în context: „Ca sa fie clar: d. Pavel Filip a fost propus majorității pentru a fi desemnat pentru funcția de PM nu de PD, dar de dl. Președinte, prin intermediul subsemnatului. PD a acceptat”.

„Decretul privind desemnarea mea în seara zilei de 14.01.2016 a fost completat de dl Președinte Timofti personal de mâna (numele) și așa a și rămas în arhiva. Dar, aceasta este deja o alta istorie”, a conchis el.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților