[ X ]
Dezbateri privind votul uninominal: Revocarea din funcție a deputatului – retragerea sau ridicarea mandatului prin referendum local
14 Aprilie

Parlamentul Republicii Moldova organizează astăzi o nouă rundă de dezbateri pe marginea proiectului de lege pentru modificarea sistemului electoral și introducerea votului uninominal, informează CURENTUL.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că dezbaterea de astăzi este una mai specifică, deoarece se va vorbi implicit despre conceptul de mandat imperativ versus mandat reprezentativ, condițiile de revocare a mandatului de deputat, finanțarea și mediatizarea campaniilor electorale.

Deputatul democrat Sergiu Sîrbu, unul dintre autorii proiectului, a făcut o prezentare la acest subiect. „Am venit cu acest mecanism, reieșind din faptul că este solicitat de cetățeni. De ceva timp există o mare problemă cetățenilor și anume faptul că nu-și văd cu anii deputații în teritoriu. Prin revocare, noi înțelegem retragerea sau ridicarea mandatului de deputat prin referendum local. Peste 800 de mii de cetățeni susțin nu doar dreptul de alegere directă a deputatului, dar și cer dreptul suveran de a-l demite dacă nu-și face datoria. Temeiurile de revocare, potrivit proiectului nostru – deputatul nu respectă interesele comunității, nu-și îndeplinește atribuțiile, dacă încalcă normele morale și etice. Nu le-am identificat noi acum, dar au fost folosite și în cazul primarilor”, a specificat Sîrbu.

Secretarul General al Curții Constituționale (CC), Rodica Secrieru, a menționat că este important să se facă distincție între ridicarea mandatului și revocarea. „Revocarea nu poate fi ambalată în nici un fel de ridicare forțată – așa cum este prevăzut de Constituție. Este necesar să se facă distincția între revocarea de către popor și ridicarea forțată în Parlament – sunt temeiuri expres stabilite. Faptul că nu respectă interesele comunității este o noțiune extrem de vagă și este necesar să se facă distincție în acest sens de mandatul de Parlament și mandatul de ales local, altfel deputatul în Parlament riscă să ajungă un simplu ales local”, a punctat Secrieru.

Analistul politic Victor Gurău a afirmat că un mandat este o împuternicire de autoritate. „Mandatul poate fi văzut ca un contract între reprezentat și electorat. În Parlament noi avem cu duiumul oameni care nu cunosc nici o iotă din limba oficială. Dacă facem un test mic avem o sumedenie de candidați, care trebuie revocați din funcția deținută în Parlamentul Republicii Moldova”, a comunicat analistul politic Victor Gurău.

Deputatul Valeriu Ghilețchi, președinte al grupului parlamentar Popular European, a afirmat că grupul nu va susține introducerea votului uninominal pentru alegerile parlamentare din RM.

„Totodată, în cadrul discuțiilor am constatat faptul că este necesar să îmbunătățim unele prevederi ale Codului Electoral. Prin urmare, grupul parlamentar va participa activ în cadrul dezbaterilor publice referitor la modificarea legislației și va veni cu propuneri privind îmbunătățirea acestuia”, a menționat Ghilețchi.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților