[ X ]
[ X ]
[ X ]
Dezbateri privind introducerea limbii române în Constituție. Ce s-a decis în debutul ședinței Parlamentului
1 Noiembrie

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a solicitat, astăzi, în debutul ședinței Parlamentului, includerea pe ordinea de zi a proiectului de lege ce vizează modificarea Constituției, informează CURENTUL.

Președintele PLDM, Tudor Deliu, a declarat că, mâine, pe 2 noiembrie, expiră termenul când proiectul 339, revenirea la limba română, mai poate fi discutat și aprobat în Parlament.

„Există decizia CC care spune clar că Parlamentul este obligat să opereze această modificare, argumentele că nu există raportul Comisiei juridice nu țin, deoarece Comisia se poate întâlni în pauză”, a declarat Deliu.

Socialistul Vlad Batrîncea a propus organizarea unui referendum și pentru a întreba cetățenii care limbă își doresc să vorbească.

Președintele PL, Mihai Ghimpu, a menționat că, acest proiect va trece, atunci când în Parlament se va vorbi doar în limba oficială – româna. „Cu referendumul sunt de acord, dar să fie referendumul poporului, iar cetățenii Moldovei sunt o parte din popor”, a spus Ghimpu.

Comunista Inna Șupac a afirmat că „îi pare rău, că unii deputați, știind că RM este un stat capturat, toate instituțiile sunt capturate, inclusiv CC, încearcă să se bazeze pe opinia acestei instituții”.

Democratul Marian Lupu a spus că „este foarte clar că, sub aspect juridic, în genere nu poate fi nici propus și nici votat”.

Deputatul din Grupul Popular European, Ștefan Creangă, consideră că susținerea acestui proiect, ce ține de limba română, „îi va face mult mai uniți” .

Totuși, proiectul de lege nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi inclus în ordinea de zi.

În semn de protest, liberal-democrații au părăsit ședința Parlamentului.

Deputatul Dumitru Diacov a anunțat că democrații nu au participat la procedura de vot, din considerente procedurale.

În replică, vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi, s-a adresat către democrați, că se putea lua o pauză.

În final, liberal-democrata Maria Ciobanu a spus că, 64 de deputați dețin cetățenia română, respectiv va scrie o scrisoare Președintelui României, să le retragă cetățeniile.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților