Provocările și perspectivele dialogului Uniunea Europeană – Republica Moldova cu privire la implementarea Acordului de Asociere au fost discutate în cadrul unei mese rotunde organizate de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), transmite CURENTUL.
Obiectivul Mesei Rotunde este de a oferi o platformă deschisă de dezbateri pentru actorii naționali interesați în consolidarea procesului de implementare în viața reală a reformelor sistemice prevăzute în Acordul de Asociere UE-Moldova.
La discuții au participat autoritățile naționale, reprezentanți ai partidelor politice, experți independenți din cadrul societății civile, mass-mediei.
Ambasadorul UE în RM, Peter Michalko, a spus, în debutul discuțiilor, că, conținutul Acordului de Asociere sunt valorile comune, dar este nevoie de a construi o relație durabilă între UE și RM.
„Trebuie să încercăm să atingem aspirațiile și obiectivele pe care le avem împreună pentru beneficiul cetățenilor. Progresele trebuie să le atingem în sectoare concrete. În baza acestui Acord se construiește cooperarea noastră, descrisă concret în agenda de asociere. Trebuie să încercăm, împreună cu partenerii externi, să continuăm relațiile noastre și să atragem atenția spre lucruri concrete: salarii mai mari, economie mai mare. Am fi dorit să vedem mai mult progres. Trebuie să existe voință politică pentru a schimba sistemul de justiție în unul just, pentru a asigura independența judecătorilor, pentru a lupta realmente împotriva corupției, pentru a nu apărea alte fraude bancare, cazuri de spălări de bani, etc.
Acordul de Asociere este un angajament și acesta trebuie să fie instrumentul prin care RM poate să devină țară prosperă, modernă”, a spus Peter Michalko.
Directorul ADEPT, Igor Boțan, a spus că RM de 15 ani este angajată într-un proces de integrare europeană. „Din 2009 încoace am avut un parcurs bun. Suntem în cea de-a doua fază a relațiilor noastre. Prin eforturi comune trebuie să găsim soluții de a ieși din diverse situații. Complexitatea Acordului de Asociere este ieșită din comun. Trebuie să revenim la problemele care le avem, să discutăm onest despre ele și să găsim soluții”, a spus Igor Boțan.
La rândul său, vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi, a spus că 2010-2014 a fost perioada cea mai reușită în aspirațiile noastre europene. „Am obținut multe lucruri, am inițiat reforme. După alegerile din 2014 a venit criza bancară, la sfârșitul anului 2015 criza era profundă. Acum, anumite lucruri puteau fi evitate, chiar și în contextul schimbării sistemului electoral, se cerea mai multă implicare. Au fost anumite provocări care au sărăcit relațiile noastre cu UE. Suntem conștienți că de modul cum se vor desfășura alegerile, vor fi ele libere și corecte, după se va deschide o nouă pagină a relațiilor noastre cu UE”, a spus Valeriu Ghilețchi.
Participanții au intervenit și ei în procesul discuțiilor.
Cristina Parfeni