[ X ]
Dezbateri la Parlament asupra proiectului de modificare a sistemului electoral. Ce propuneri au fost făcute
5 Iulie

O nouă rundă de dezbateri asupra recomandărilor Comisiei de la Veneția privind modificarea sistemului electoral, are loc, astăzi, la Parlament, transmite CURENTUL.

La capitolul soluții ce țin de finanțare, participanții la dezbateri și-au expus părerile asupra îmbunătățirii acestui aspect.

Analistul politic Roman Mihăieș a menționat că trebuie ca anularea înregistrării candidatului să fie „o chestiune extraordinară” și să fie expres indicat pentru ce se anulează.

Vitalia Pavlicenco, liderul PNL, a menționat că partidele care au activitate permanentă nu pot fi egalate cu candidații independenți la capitolul colectării semnăturilor și finanțării.

Membrul CEC, Veaceslav Agrigoroae, a atras atenția asupra prevederilor Codului electoral actual referitor la constituirea grupurilor de inițiativă. De asemenea, s-a menționat despre perioada optimă de raportare de către grupurile de inițiativă.

Consilierul prezidențial, Maxim Lebedinschi a menționat oportunitatea cetățenilor de a finanța și partidele politice, și candidații independenți. De asemenea, consilierul s-a referit şi la posibilitatea de finanțare a concurentului electoral înaintat din partea mai multor partide, dacă partidul din care nu face parte îl poate finanța.

Șeful Misiunii de observare a alegerilor Promo – Lex, Pavel Postica, a specificat că nu partidele politice trebuie să înregistreze grupurile de inițiativă şi că trebuie de reglementat limita transferului din contul partidului în fondul electoral, şi de permis donațiile de peste hotare – „în cuantum mai mic, dar să fie posibile”.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților