[ X ]
[ X ]
[ X ]
Dezbateri la Parlament a Strategiei privind asigurarea integrității sectorului justiției: Judecătorii vor să fie evaluați pe interior
7 Aprilie

În urma depunerii demersului Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, la Parlament, privind Strategia privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2021-2024 și Planului de acțiuni pentru implementarea acesteia, la Parlament au loc dezbateri pe acest subiect, transmite CURENTUL.

La prima rundă de dezbateri participă judecători din instanțele din nordul țării. Potrivit Președintelui Comisiei juridice, numiri și imunități, Vasile Bolea, săptămâna viitoare vor fi invitați judecători din centrul țării, ulterior din sudul țării, membri ai CSM, organele Procuraturii etc.

„Vom invita pe toți cei vizați la dezbateri pentru a vedea propunerile venite și ulterior Comisia juridică va dezbate subiectul proiectului Strategiei, ulterior va fi supus votului în Parlament”, a spus Vasile Bolea.

Cei prezenți la dezbateri au menționat că evaluarea integrității judecătorilor să fie făcută pe interior. Va fi nevoie de stabilirea unor criterii concrete, componența Colegiului de evaluare, dar și revizuit cadrul legislativ privind inspecția judiciară.

În discuții s-a pus și reevaluarea și schimbarea taxei de stat, propunere care va fi transmisă Ministerului Justiției.

De asemenea, s-a pus în discuții și subiectul evaluării medicale a judecătorilor, proces care este unul superficial la momentul actual. Participanții au menționat că unii judecători au nevoie și de serviciile psihologului, dar și există unele semnale că unii judecători au „dereglări”.

Președintele Autorității Naționale de Integritate (ANI), Rodica Antoci a menționat că instituția a avizat Planul de acțiuni și a fost transmis Ministerului Justiției. Ea a menționat că nu sunt atât de mulți judecători în țară pentru a verifica declarațiile de avere și interese personale, iar instituțiile abilitate trebuie să fie ajutătoare pentru Comisiile de evaluare.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților