[ X ]
[ X ]
[ X ]
Dezbateri: Candu – sistemul uninominal are numeroase avantaje, Năstase – este o tentativă de uzurpare a puterii
8 Aprilie

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, vicepreședinte al Partidului Democrat din Moldova și Președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, au fost primii care s-au expus pe marginea modificării sistemului electoral, în cadrul dezbaterii publice ce au loc în aceste momente, informează CURENTUL.

Andrian Candu a declarat că, nu există un sistem electoral perfect și nu există unul universal, aplicabil tuturor statelor.

„Cel puțin în 3 state cu democrație avansată, Marea Britanie, Franța și SUA funcționează sistemul electoral uninominal. La capitolul avantaje al sistemului uninominal aș menționa: simplu – alegătorii votează oameni concreți, control social – supravegherea socială asupra procesului de alegere la nivelul circumscripției electorale, reprezentare – fiecare circumscripție electorală este reprezentată în Parlament, responsabilitate – deputatul ales în circumscripție răspunde direct în fața electoratului său și sancționare – posibilitatea alegătorilor de a sancționa reprezentantul care i-a dezamăgit”, a precizat Candu.

La capitolul oportunități, democratul a enumerat: votarea directă, reprezentarea diasporei și reprezentarea minorităților.

„Cetățenii vor schimbare, toate sondaje arată că populația vrea schimbarea sistemului electoral și anume în unul uninominal”, a mai spus Președintele Parlamentului.

De altă părere este Andrei Năstase, care a menționat că, introducerea unui sistem electoral majoritar pe circumscripții uninominale sau a unui sistem electoral mixt nu urmărește altceva decît premisele ca doar un singur partid – PDM, să vină la putere.

„Riscurile sunt catastrofale pentru țară. Intenția de modificare a legislației electorale de către o guvernare reprezintă un atentat direct la adresa democrației reprezentative în țara noastră, este o tentativă de uzurpare totală a puterii în stat. Printre riscuri putem menționa: neconstituționalitate, reprezentativitate, sindromul Găgăuzia, excluderea Transnistriei din sistemul electoral, se perpetuează rolul organului Legislativ, subreprezentarea femeilor, experiența negativă a votului uninominal prin care a trecut Ucraina și România”, s punctat Năstase.

Potrivit lui, „doar un sistem electoral echitabil poate reprezenta garanția unei alternanțe la putere pe cale non violentă, doar voința cetățenilor exprimată într-un proces electoral neviciat poate da speranță țării”.

„În baza argumentelor expuse, reiterăm poziția de a retrage acest proiect din Parlament și cerem ca următoarele alegeri să fie organizate proporțional, pe liste de partid”, a mai spus Năstase.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților