[ X ]
[ X ]
[ X ]
Detalii referitor la amnistia migrațională a cetățenilor moldoveni pe teritoriul Federației Ruse
7 Martie

Consilierii prezidențiali Andrei Neguța și Maxim Lebedinschi au oferit astăzi detalii referitor la amnistia migrațională a cetățenilor moldoveni pe teritoriul Federației Ruse, în cadrul unei conferințe de presă, informează CURENTUL.

Maxim Lebedinschi a amintit că, urmare a discuției dintre Președintele RM, Igor Dodon, și Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, ce a avut loc în luna ianuarie curent, s-a convenit asupra amnistiei migraționale a cetățenilor.

„Cetățenii pot beneficia de procedura de amnistie, începând cu data de 2 martie 2017 și până la 20 martie 2017. Pentru a beneficia de această amnistie, cei 250 de mii de cetățeni moldoveni, care au încălcat dreptul de ședere pe teritoriul Federației Ruse, trebuie să se adreseze la serviciul de evidență al migrației din cadrul Ministerului Afacerilor Interne de la Moscova pentru prelungirea vizei de ședere”, a declarat consilierul prezidențial, precizând că mai mulți cetățeni deja au beneficiat de acest drept.

Ce ține de cetățenii RM, care se află în continuare pe teritoriul Rusiei fără a ieși, sunt obligați să se înregistreze la serviciul de evidență migrațională cu viza de reședință actuală pentru 90 de zile, iar dacă desfășoară activități de antreprenoriat, atunci au 30 de zile pentru a perfecta actele legale de aflare, cum ar fi patenta de antreprenor – potrivit consilierilor.

Maxim Lebedinschi a precizat că sub incidența amnistiei nu vor cădea următoarele categorii:

– Cei care anterior au încălcat regimul de ședere și au fost deportați/expulzați în baza unei decizii de judecată;

– Cei care având aplicată interdicția au intrat pe teritoriul FR prin Belarus;

– Cei care se află în centrele de detenție provizorie în așteptarea unei decizii judecătorești.

„Cetățenii din RM, care au interdicția de a intra în FR, vor putea beneficia dreptul de a intra pe teritoriul Rusiei doar după ce datele vor fi prelucrate de Serviciul Federal de Securitate și vor fi transmise la Serviciul de Abilitate al MAI, începând cu 15 martie curent”, a precizat consilierul prezidențial.

În context, el a spus că pentru a verifica dacă este în listă, cetățeanul poate accesa www.service.fms.gov.ru, introducând codul personal.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților