Directorul General al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a Republicii Moldova (AMDM), Eremei Priseajniuc, în perioada 12-13 august 2020, a întreprins o vizită de lucru la București, la invitația omologului său, Bujor Eugen Almășan, Președintele Agenției Naţionale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România, fiind însoțit de Andrei Balan, Consilier, şi Dr. Inga Pasecinic, Președinte al Centrului Strategii și Politici de Sănătate. Delegaţia a fost însoţită de Simion Botnari, Însărcinat cu afaceri a.i. al Ambasadei şi Valeria Celan, Secretar II, informează CURENTUL.
Reprezentanții celor două instituții de resort au abordat subiecte ca consolidarea parteneriatului strategic bilateral, intensificarea colaborării interinstituționale în contextul gestionării crizei pandemice COVID-19, asigurarea schimbului de experiențe, valorificarea capacităților de comunicare pentru adoptarea unor acțiuni și intervenții prompte cu impact asupra sănătății publice și individuale, asigurarea accesibilității și disponibilității la medicamente pentru cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului. În cadrul vizitei a fost semnat un Memorandum de înțelegere privind cooperarea interinstituțională între cele două autorități de reglementare în domeniul medicamentului și dispozitivelor medicale.
Totodată, programul vizitei a inclus întrevederi cu Secretarul de Stat al Ministerului Afacerilor Interne din România, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, şi Cristian-Silviu Buşoi, deputat în Parlamentul European.
În cadrul acestor întrevederi, Directorul AMDM a pus în discuție posibilitatea includerii Republicii Moldova în solicitarea României pe lângă Comisia Europeană pentru obținerea medicamentului Remdesevir, precum și a vaccinurilor Anti-Covid-19, necesare pentru inițierea imunizării populației Republicii Moldova, în special a grupurilor de risc major (lucrători medicali, persoane vârstnice, persoane cu comorbidități, copii).
Oficialii români au menționat că suportul continuu pentru Republica Moldova rămâne o prioritate pentru România, în special pe domeniile ce țin de colaborarea pe linia situațiilor de urgență și a sectorului medical, creșterea rezilienței în lupta cu criza pandemică, asigurarea continuității proiectului SMURD în România, dar și alte acțiuni de consolidare a relațiilor România – Republica Moldova pe domeniile de competență.