În Republica Moldova au fost stabilite termenele de vânătoare pentru sezonul 2017-2018, transmite CURENTUL.
Astfel, vânătoarea la mistreți va avea loc în perioada 14 octombrie – 31 decembrie 2017. Procesul de vânătoare va fi organizat în zilele de sâmbătă, duminică şi în zilele de sărbători, în fondurile cinegetice ale fondul forestier gestionat de către Agenţia „Moldsilva”, iar pe tot parcursul săptămânii va fi permis în fondurile de vânătoare arendate în scop de gospodărire cinegetică. Limita de recoltare pentru mistreți în acest sezon este de 420 de unități, cea mai mare disponibilitate o au entitățile silvice Tighina – 134 de mistreți, inclusiv 112 arendașii; Bălți – 55 de mistreți, inclusiv 48 arendașii; Hîncești-Silva – 39 de mistreți, inclusiv 37 arendașii. Potrivit aceluiași document, obligatoriu la sfârşitul partidelor de vânătoare toate carcasele de mistreţi recoltate vor fi supuse expertizei sanitar-veterinare, din cauza situaţiei epizootice nefavorabile înregistrată în Republica Moldova.
Vânătoarea la vulpi şi şacali pe terenurile din afara fondului forestier se va efectua în procesul vânătorii la alte specii permise spre vânat, precum şi separat, iar în fondul forestier gestionat de Agenţia ,,Moldsilva” se va efectua doar separat.
Totodată se interzice vânătoarea pe întreg sezonul la următoarele specii de mamifere şi păsări care au statut special de protecție: cerbi, mufloni, căpriori, bursuci, potârnichi, porumbei de scorbură, becaţina mare, culicul cu cioc subţire, sitarul de mal, culicul mare, toate speciile de păsări răpitoare şi în fondul ariilor naturale protejate de stat.
În scopul eficientizării pazei fondului forestier și cinegetic, Agenția „Moldsilva” prin intermediul întreprinderilor silvice subordonate a creat grupe mobile de control pentru patrularea fondurilor de vânătoare limitrofe fondului forestier de stat din gestiune, inclusiv a desemnat persoane responsabile de monitorizarea activității acestor grupe, care vor conlucra cu organele teritoriale de poliție, agențiile și inspecțiile ecologice raionale, administrațiile publice locale. După caz, vor fi verificate echipele de vânători, care vor fi în zonele limitrofe fondului forestier național, în zilele de vânătoare (sâmbătă, duminică, inclusiv zilele de sărbători).
În aceeași ordine de idei, în scopul neadmiterii cazurilor de braconaj, conducerea Agenției „Moldsilva” vine cu un apel către populație, în situația identificării unor circumstanțe sau persoane suspecte în fondul forestier, să apeleze la linia fierbinte 022 211-311.
Vă mai informăm că pentru cazurile de braconaj, conform legislaţiei în vigoare este stabilit cuantumul despăgubirilor, de exemplu: pentru cerb nobil – valoarea despăgubirii constituie 10 mii lei, pentru cerb cu pete – 7 mii lei, pentru căprior – 5 mii lei, mistreţ – 5 mii lei, iepure de câmp – 1000 lei, fazan – 1000 lei.
Cristina Parfeni