[ X ]
[ X ]
[ X ]
Detalii despre circumscripțiile uninominale permanente: Câte vor fi și unde
17 Octombrie

Membrul Comisiei naționale pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente, politologul și vice-preşedintele Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe, Victor Juc, subliniază că, cel mai probabil, regiunii transnistrene i se va atribui o singură circumscripție uninominală și 4 vor rămâne pentru Diaspora, transmite CURENTUL cu referire la interviul acordat pentru Radio Europa Liberă.

Victor Juc menționează că în regiunea transnistreană nici un concurent electoral nu va avea acces pe teritoriu

„Nu va fi asigurată o concurență electorală loială pe acest teritoriu. Prin urmare nu va fi un exercițiu absolut democratic. Cât despre diaspora, la moment în afara țării s-ar afla 805 de mii de alegători, dar la oficiile consulare s-au înregistrat doar 30 de mii”, spune Victor Juc.

De asemenea, el menționează că se poate ajunge la două circumscripții pentru Eurasia și 2 pentru Europa și America.

„Referitor la raioanele de est practic s-a convenit, cu excepția colegilor din PSRM, să fie o singură circumscripție pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale și cei care au buletinul Republicii Moldova să poată să participe. Cât despre diaspora, sunt două supoziții. Prima, să fie două circumscripții în Eurasia, adică în CSI și Asia, și două circumscripții – în Europa și America. A doua variantă – una în Rusia, două în Europa și una în America de Nord. Probabil că se va ajunge la următoarea concluzie – două în Eurasia și două în Europa și America”, spune Victor Juc.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților