[ X ]
[ X ]
[ X ]
Despre ce a vorbit ministrul Economiei la „Davos-ul de vară” organizat în China
28 Iunie

Semnarea acordurilor de liber schimb cu Uniunea Europeană și Comunitatea Statelor Independente, precum și cu state din alte regiuni ale lumii, poziționează Republica Moldova drept un „hab de liber tranzit” a mărfurilor și produselor atât pe axa vest-est, cât și cea nord-sud.

O declarație în acest sens a fost făcută de viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, în cadrul panelului „Noi căi spre globalizare”, organizat în cadrul Reuniunii anuale a Noilor Campioni, supranumită și „Davos-ul de vară”, care se desfășoară în perioada 27 – 29 iunie curent, în orașul Dalian din China, transmite CURENTUL.

În context, vicepremierul Octavian Calmîc a menționat că pe parcursul ultimului an Guvernul Republicii Moldova a implementat un set mare de programe și stategii naționale, care au drept scop transformarea țării noastre într-un partener credibil și eficent atât în plan regional, cât și mondial.

Octavian Calmîc a mai specificat că fiind un stat membru al mai multor organisme internaționale, inclusiv Organizației Mondiale a Comerțului, Republica Moldova, prin implementarea și promovarea regulilor și normelor stabilite de aceste instituții, participă activ la comerțul internațional și globalizarea acestuia, precum și regionalizarea lui prin semnarea acordurilor bilaterale de liber schim. Potrivit ministrului moldovean al Economiei, semnarea acordului de liber schimb cu Turcia a permis nu doar impulsionarea relațiilor comercial-economice dintre două state, dar a oferit posibilitatea pătrunderii cu mărfuri autohtone pe alte piețe din regiune.

În timpul Reuniunii Octavian Calmîc participă la un șir de sesiuni tematice în cadrul cărora se discută problemele de mediu și tehnologii, precum și cele legate de schimburile economice, inovației, științei în contextul celei de-a Patra Revoluție Industrială.

La Dalian, vicepremierul Octavian Calmîc va avea o întrevedere cu directorul executiv al Forumului Economic Mondial (FEM), Philipp Rosler în cadrul căreia vor fi discutate aspectele consolidării relațiilor bilaterale între Republica Moldova și FEM.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților