[ X ]
Deși trebuia să studieze matematica a făcut Facultatea de Litere. Care a fost calea spre știință a Eugeniei Tofan
15 Martie

Șefa Serviciului de Presă al Academiei Științe din R. Moldova, Eugenia Tofan, consideră că a fost mâna destinului că a mers să studieze la Facultatea de Litere la USM și nu la cea de Matematică, deși era pregătită pentru acest lucru. Despre acest lucru și momentele care i-au marcat activitatea, Eugenia Tofan a vorbit în cadrul proiectului CURENTUL – „Carieră de succes”.

Șefa serviciului de presă spune că a activat la început la o revistă științifică cu profil juridic, ulterior a devenit redactor – șef și mai conlucra cu o publicație periodică de drept. După 15 ani de muncă a revenit la Academia de Științe unde a inaugurat Centrul Media al AȘM.

„Nu am parcurs nici o cale anume spre funcția pe care o dețin acum. Toate lucrurile au mers de la sine. Am absolvit Facultatea de Litere a Universității de Stat din Moldova, deși eram pregătită pentru Facultatea de Matematică. Pentru profesoara de mate, care m-a pregătit suplimentar pentru asta, a fost un mare șoc să afle că am alunecat pe alt drum și a fost supărata pe mine ani buni, pentru că nu i-am urmat calea. A fost aproape o întâmplare atunci, sau mai curând o ieșire din situație, acum consider că a fost mâna destinului să merg la Litere, destin la care nu aș renunța pentru nimic.

Deci, după absolvirea Facultății de Litere, am fost repartizată, cum era pe atunci, la Institutul de Limbă și Literatură al Academiei de Științe a Moldovei. După trei ani de activitate în Sectorul de Lexicologie și Lexicografie, am primit o ofertă să lucrez la o revistă științifică cu profil juridic. Pentru că lucram cu terminologia juridică, simțeam necesitatea de a cunoaște cât mai bine domeniul, astfel încât am decis să aplic la Facultatea de Drept a USM, continuând să lucrez în calitate de redactor șef adjunct la revistă.

Între timp, mi se aprinsese și o aprigă dorință de a deveni avocat, am scris chiar și o lucrare în acest domeniu. Toate dorințele, însă mi s-au stins încă de la prima tentativă de a face stagiu, timp de un an, în cadrul unui birou de avocați. Așa că mi-am continuat activitatea la revistă, fiind la scurt timp numită redactor șef al acestei publicații științifice, concomitent, și al unei publicații periodice de drept. Paralel, mai activam și la Institutul Național al Justiției, care tocmai își lua avânt atunci, având calitatea de șef de direcție comunicare, editări.

După mai bine de 15 ani de muncă în acest sistem, am primit o invitație să revin la Academie, deja în calitate de comunicator de presă. Nu am venit imediat. Ezitam, parcă. Abia peste vreo patru luni am decis să revin. Aici, la Academie, mi-a revenit sarcina să creez un serviciu de presă, care ulterior a fost denumit Centrul Media al AȘM. Astăzi, pot spune, fără falsă modestie, că tot nu mai e la modă, că sunt fondatoarea și primul șef al Serviciului de presă al Academiei de Științe a Moldovei”, spune Eugenia Tofan.

Totodată, Eugenia Tofan ne-a împărtășit câteva momente din viața sa care i s-au întipărit în minte. Unul e legat de Academie:

„Mi s-a întipărit că, odată venită la Academie, trebuie să mă adresez membrilor comunității științifice după titulaturile pe care le dețin (dl academician, dl membru corespondent, dl profesor…). Pentru aceasta am avut nevoie de timp serios ca să citesc și învăț cine, ce grad și titlu științific deține. Acum mă amuză, dar îmi amintesc despre un caz, când una din personalități mergea pe coridor și eu nu știam încă adresarea corectă. Atunci m-am urcat ca o săgeată pe scări și am așteptat până a trecut și abia apoi am intrat și eu în birou”.

„Poate nu a avut noroc de profesorul de limbă la școală…”:

„De la facultate mi s-a întipărit faptul că la admitere am dat compunerea pe 5/2 și am promovat examenul, grație Profesorului Anatol Ciobanu, care mi-a spus că am o imaginație foarte bogată și  conținutul lucrării este excelent, corespunde tematicii anunțate, dar, poate, săraca, nu am avut noroc de profesorul de limbă în școală. Acesta a fost și motivul pentru care nu am mai dorit să mă mai transfer la matematică, iar regretatul Profesor Anatol Ciobanu, a devenit mentorul și îndrumătorul meu etern, căruia îi exprim cel mai pios cuvânt de recunoștință”.

Dar și un moment din copilărie:

„Mi s-a mai întipărit și câte ceva din povestea copilăriei mele. Tatăl nostru dorea ca toate fetele să devenim medici. Primele două surori au îndeplinit dorința tatălui. Următoarea soră aproape că leșina la văzul unei picături de sânge, cealaltă era preocupată de croitorie. A tăiat toate rezervele mamei de țesături ca să-și coase rochii. Până la urmă, ambele au făcut contabilitate. Iar eu, puneam copiii din mahala în rând și le citeam poezii, texte, îi întrebam ce au înțeles, adică ne jucam „de-a școala” și eu eram învățătoarea. Tatăl, ne-a urmărit de câteva ori în drum și a spus acasă „Asta, mezina, o să fie învățătoare””, mai spune Eugenia Tofan.

Cheia succesului pentru șefa Serviciului de Presă al AȘM este munca și toleranța.

„Atât de frecvent aud întrebarea aceasta în cadrul dialogurilor. Aud adesea că secretul succesului e să știi să pierzi cu demnitate și să câștigi cu modestie. Nu demult, o revistă mi-a solicitat un interviu cu ocazia acordării unei distincții de stat și iarăși aceeași întrebare. Abia atunci mi-am dat seama că, de fapt, succesul meu, care este fără cheie, dacă tot se crede că e succes, este, unul simplu de tot – Munca. Munca, implicarea, grija ca să iasă totul bine, corectitudinea, capacitatea de a socializa, de a comunica atât cu personalitățile din cadrul mediului academic, cât și cu colegii din media, capacitatea de a face sinteze, operativitatea, și, nu în ultimul rând, toleranța. Multă, multă toleranță, mai ales atunci, când într-un colț de creier își mai dă ghes câte o părere năstrușnică proprie. Și pentru că serviciul de comunicator este unul deloc simplu și de ceea ce scrii, cum scrii și cum aduci informația în societate depinde imaginea instituției unde lucrezi, curajul de a-ți asuma niște responsabilități, în acest sens, este la ordinea zilei, care ia după sine și un infinit de nopți nedormite

Concomitent cu activitatea de bază, tot la cheia succesului, mai sunt multe alte solicitări colaterale fie din partea conducerii, fie din partea directorilor de institute, fie din partea colegilor din presă, cărora le ajut suplimentar cu multe informații despre realizările cercetătorilor, care necesită enorm de multă mobilizare, cunoaștere și cel mai important aici este, bineînțeles, rezultatul, pentru că orice cuvânt, în aparență, ar putea fi o informație și doar o acțiune poate avea un efect.

Sunt onorată să fiu înrolată într-un serviciu cu impact accentuat pentru comunitatea științifică, dar și pentru societate, în general. Cel puțin, așa mi-ar plăcea să cred. Eu nu fac parte din categoria persoanelor, cărora li s-a dăruit o victorie mare la o vârstă fragedă și acum nu se pot opri, vor și mai mult. Sper că eu mi-am câștigat prin muncă și autoperfecționare zilnică onoarea de a activa în acest mediu și orice s-ar întâmpla, ori dacă ceva nu merge așa cum ar trebui sau cum ar considera unii, am învățat să îndrept degetul spre mine. Și învăț mereu. Eu nu lupt pentru o miză oarecare. Eu muncesc. Și încerc să nu mă dezenergizez pe lucruri inutile. Vorbind despre necesitatea de a fi noi înșine, eu nu am nevoie de putere să mă lupt cu licuricii. Și ar mai fi și o aculturație”.

În 2017, Eugenia Tofan spune că o acțiune deja a realizat-o – Expoziția de fotografii dedicată compozitorului Eugen Doga și în viitor urmează alta.

„O acțiune deja am realizat-o. Este vorba de Expoziția de fotografii, vernisată la Parlamentul Republicii Moldova, dedicată compozitorului Eugen Doga, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei, care a marcat venerabila vârstă de 80 de ani. O acțiune care m-a responsabilizat și m-a onorat deopotrivă.

O altă acțiune care m-a sensibilizat enorm a fost invitația de a-l însoți pe Maestrul Doga la înmânarea însemnelor de Membru de Onoare al Academiei Europene de Științe și Arte, care a avut loc chiar acum nu demult, la 4 martie, în Salzburg, Austria.

Dacă tot este declarat 2017 – Anul Doga, voi încerca să vernisez, la 4 mai curent, la Academie sau la Biblioteca Academiei o altă expoziție dedicată marelui compozitor, atunci când va fi organizată o Conferință științifică, consacrată membrului titular Eugen Doga. Expoziția va fi una itinerantă.

Cu referire la alte acțiuni, în meseria de comunicator de presă nu prea poți avea acțiuni și inițiative proprii și încă să știi cu siguranță ca le vei realiza. Faptul că o activitate sau alta poți să o faci mai bine sau mai puțin bine depinde de mai multe circumstanțe”, spune Eugenia Tofan.

tofan 13 mai 1974 Clasa 3-a

tofan nunta

tofan 1985 sarbatoare la facultate

tofan8

tofan7

tofan6

tofan5

tofan4

tofan3

tofan2

tofan

 

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților