[ X ]
[ X ]
[ X ]
Descentralizarea – propusă pentru ca primarii să nu întindă mâna guvernării pentru a obține bani din buget
4 Octombrie

Directorul executiv al IDIS „Viitorul”, Liubomir Chiriac, este de părere că trebuie să se producă descentralizarea pentru ca primarii să nu mai sară dintr-un partid în altul pentru a obține finanțare și acces la buget, transmite CURENTUL.

Liubomir Chiriac spune că acest lucru ar putea scădea influneța centrală asupra activității primarilor.

„„Ați observat o tendință care practic s-a manifestat pe parcursul tuturor anilor de când se desfășoară alegeri locale în Republica Moldova. Primarul a înțeles – corect sau incorect – ca să poată să realizeze ceva la nivel local, e necesar să adere la partidul de guvernământ. Asta din acele motive că bugetul pe care îl are el în gestiune este foarte mic și, evident, îi pus în situația ca primarul să întindă mâna guvernării. Asta ar însemna că ceva nu funcționează în sistemul nostru de administrare publică, descentralizarea nu-i efectuată și, evident, primarii sunt puși în situație ca să îngenuncheze, hai să spunem așa, în fața guvernării, să obțină anumite resurse de la bugetul de stat, astfel ca să poată rezolva unele din problemele comunității.

Această abordare cred că ar trebui schimbată din principiu, ar trebui să se efectueze descentralizarea, ar trebui de relansat astfel de mecanisme încât bugetul primăriei să le permită ca să soluționeze problemele locale și, în același timp, să nu fie dependenți de puterea centrală”, a spus Liubomir Chiriac pentru Radio Europa Liberă.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților