[ X ]
[ X ]
[ X ]
Deputatul Țîcu va sesiza CCM cu privire la victimele deportărilor sovietice
6 Iulie

Deputatul Octavian Țîcu, liderul Partidului Unității Naționale (PUN), va sesiza Curtea Constituțională a Republicii Moldova (CCM) cu privire la victimele deportărilor sovietice, transmite CURENTUL.

Deputatul solicită Curții să examineze sintagma „cu privire la copiii persoanelor supuse represiunilor care s-au născut în locurile de represiune sau în drum către ele și care se consideră copii proveniți din căsătoria încheiată până la represiuni”.

„Este vorba de o categorie numeroasă, aproape 300 de persoane, cărora li s-a luat dreptul de a beneficia de statutul de victimă a regimului totalitar comunist”, a spus Octavian Țîcu.

Vicepreședintele PUN, Ion Cobîșenco a oferit mai multe detalii: „În 1992 Parlamentul a adoptat Legea cu privire la reabilitarea victimelor represiunilor politice. În 1994 Parlamentul a emis o Lege prin care a interpretat norma prevăzută de prima lege și a menționat că nu toți copiii născuți în locurile represiunii au statut de victimă a represiunilor politice, ci doar cei proveniți dintr-o căsătorie înaintea represiunii. În 2015 Parlamentul a inițiat o procedură legislativă privind abrogarea sintagmei. Acest proiect a fost avizat de toate comisiile parlamentare. Comisia juridică numiri și imunități a avizat în prima și a doua lectură acest proiect și a întocmit un raport. În 2020, Comisia juridică, numiri și imunități a avizat negativ acest proiect. Din acest motiv am considerat că urmează să sesizeze CC în această privință”.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților