[ X ]
[ X ]
[ X ]
Deputatul Munteanu a depus un amendament la proiectul de lege cu privire la noul Cod vamal
11 Noiembrie

Deputatul Igor Munteanu, vicepreședinte al Platformei DA, astăzi, a depus un amendament la proiectul de lege cu privire la noul Cod vamal (Nr.306 din 09.07.2020), adoptat în prima lectură la 16 iulie curent, pentru a exclude o serie de prevederi dăunătoare dezvoltării afacerilor private în RM, informează CURENTUL.

Igor Munteanu condamnă intenția autorilor acestui nou Cod Vamal de a reintroduce licențele la export pentru rezidenții ZEL (art.317), în tandem cu alte măsuri de control la export și reglementări rigide, i.e. un așa-zis ”regim de perfectare activă a mărfurilor” (art.278 litera b), care ar genera un val de intimidări și hărțuire a rezidenților / investitorilor din ZEL de către inspectorii vamali, fiscali, care ar distruge evoluțiile pozitive din ultimii ani.

Deputatul mai notează că aceste practici de „strângere a șurubului” au mai fost aplicate în perioada anilor 1999-2001, singurul rezultat fiind blocarea completă a zonelor economice libere și diminuării investițiilor străine (ISD):

„Birocrația ineficientă este creativă cu banii altora. Consider intențiile autorilor noului Cod Vamal păguboase și contrare art.7 alin. 4 din legea 440/2001 privind Zonele Economice Libere, care garantează investitorilor stabilitatea fiscală și de reglementare, deopotrivă cu garanția statului că pe teritoriul acestor zone nu se va aplica regimul de contingentare și licențiere la importul și exportul mărfurilor și serviciilor, tocmai pentru a feri activitatea lor de bariere administrative, erori și costuri ilicite. Prioritatea mea și a Platforma DA este susținerea inițiativei private și crearea locurilor noi de muncă în scopul generării de bunăstare economică și a unei ordini sociale drepte în RM”, a conchis parlamentarul.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților