[ X ]
[ X ]
[ X ]
Deputatul Iurie Reniță nemulțumit de activitatea responsabililor de politica externă
1 Octombrie

Deputatul fracțiunii ACUM Platforma „DA”, Iurie Reniță, se arată nemulțumit de activitatea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), a ministrului Nicu Popescu, cât și în privința politicii externe a guvernării, transmite CURENTUL.

Iurie Reniță a specificat, în cadrul unei conferințe de presă, că nu este membru al Platformei „DA” și nici PAS, dar au stabilit că vor colabora în baza obiectivelor comune.

„Nu mă implic în activitatea Blocului ACUM în domeniile necunoscute. M-am implicat în discuțiile ce țin de activitatea diplomatică, singur fiind implicat în diplomație de 20 de ani. Mulți mă întreabă de ce nu am fost numit ministru de Externe, dacă atât de mult aspir la această funcție. Vă asigur că nu am vrut, nu vreau și nici nu voi vrea să fiu numit ministru și nici nu pretind la această funcție”, spune Iurie Reniță.

Deputatul s-a referit și la activitatea Președintelui țării în ceea ce privește politica externă.

„Deși are prerogative limitate, Dodon a reușit în 3 luni să monopolizeze agenda politicii externe. Implicarea sa este anticonstituțională. Culmea compromiterii politicii externe este prezența acestuia la NATO și ONU și promovarea interesului altui stat decât al nostru. Dodon e un președinte antinațional. Acesta reprezintă și promovează interesele Federației Ruse, dar nu ale noastre”, a mai spus Reniță.

Totodată, Iurie Reniță s-a referit la activitatea Premierului Maia Sandu în privința politicii externe, dar și cea a ministrului de Externe, Nicu Popescu.

„Am apreciat prestația Premierului în domeniul politicii externe și aici mă refer la vizitele în SUA și Bruxelles. Decizia doamnei Sandu de a-i permite lui Igor Dodon să meargă la ONU este o greșeală. Nu mi s-a solicitat vreun sfat în acest domeniu, chiar dacă am abordat subiectul cu mulți colegi. Am rămas decepționat și în cazul desemnării ambasadorilor – nu mi s-a solicitat nici aici părerea. Există multe similitudini între declarațiile lui Igor Dodon și Nicu Popescu. Am avut 3 întrevederi cu Nicu Popescu pe cele mai importante aspecte ale mecanismului instituțional firesc între instituția executivă și legislativă, dar nu a funcționat. Acesta a promovat secretari de stat și ambasadori care în mod deschis au susținut și elogiat regimului lui Plahtoniuc. După lamentabilele declarații despre războiul civil, ca de fapt e războiul ruso-moldav și elementele definitorii ale identității naționale sau lipsa reacției vizavi de declarațiile ofensatoare ale ministrului rus Lavrov, care a spus că limba rusă nu este apreciată în R. Moldova, trădează calitățile de diplomat ale lui Nicu Popescu”, a spus deputatul.

În concluzie, Iurie Reniță a spus că își dorește să se implice în toate procesele ce vizează politica externă și activitatea MAEIE. Deputatul își exprimă speranța că împreună cu Blocul ACUM va colabora cum a făcut-o și înainte, iar dacă politica externă va avea același traseu, deputatul nu exclude că „drumurile noastre diplomatice vor fi diferite”.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților