[ X ]
[ X ]
[ X ]
Deputatul Igor Vremea: „Nu cel care strigă cel mai tare că își iubește țara este cel mai mare patriot, ci…”
27 August

În 26 de ani de Independență, Republica Moldova nu a reușit să se reîntregească și nici să găsească consensul privind vectorul de dezvoltare al țării. De această părere este deputatul democrat Igor Vremea, care a acceptat să participe la proiectul CURENTUL – „Cu drag de țară”, dedicat Zilei Independenței R. Moldova.

„Aș spune că R. Moldova este mult mai matură și mai bine pregătită să-și asigure un viitor mai bun pentru toți cetățenii ei. În pofida unor momente de ezitare și de confuzie care au marcat anii de la Independență încoace, țara noastră a avansat și s-a consolidat, iar astăzi suntem pe un drum care va însemna dezvoltare și modernizare.

Chiar dacă nivelul de trai este încă departe de ceea ce ne dorim cu toții, premizele pentru dezvoltare sunt evidente. Republica Moldova pune în aplicare reforme care vor însemna un stat mai eficient și o economie mai puternică, iar toate astea la un loc vor duce, în final, la o schimbare în bine în viața fiecărui cetățean.

De aceea, eu sunt mai degrabă optimist atunci când analizăm istoria noastră recentă și încercăm să facem un bilanț al ei. Și asta pentru că încerc să privesc lucrurile în dinamică lor. Iar această dinamică arată că Moldova progresează – e adevărat că uneori nu cu viteza pe care ne-am dori-o – și, în pofida dificultăților, găsește resursele și puterea să meargă înainte”, crede deputatul.
Igor Vremea consideră că fiecare cetățean poate face ceva bun penru țara sa dacă și-ar face onest munca.

„Despre ce am făcut eu pentru țară aș prefera să zică oamenii cu care am lucrat. Ce vă pot spune este că, în toată cariera mea profesională, indiferent de funcțiile pe care le-am ocupat, am încercat să-mi îndeplinesc obligațiile cu profesionalism și dedicație. De altfel, eu cred că dacă fiecare și-ar face onest datoria la locul său de muncă, am avea o țară mult mai bună. Anume aceasta ar fi, în opinia mea, definiția patriotismului și dovada cea mai elocventă a iubirii de țară. Nu cel care strigă cel mai tare că își iubește țara este cel mai mare patriot, ci acela care realizează lucruri concrete pentru ea”, spune Igor Vremea.

Democratul consideră că în 26 ani de Independență nu s-au comis greșeli, dar mai degrabă nerealizări.

„Nu aș vorbi atât despre greșeli, cât despre unele nerealizări. Cu siguranță, una dintre aceste nerealizări este faptul că nu am reușit să reîntregim țara. O altă hibă este faptul că nu avem încă un consens în societate cu privire la vectorul de dezvoltare a țării. Din păcate, la această stare de lucruri au contribuit și unii politicieni care, din interese strict politice, au menținut această scindare în societate. În fine, o altă nerealizare din punctul meu de vedere este faptul că foarte mulți ani au fost blocate reformele importante care înseamnă, de fapt, modernizarea noastră ca stat. Acest lucru a început să se remedieze în ultima perioadă, dar am fi avut cu toții de câștigat dacă procesele de reformă și modernizare ar fi început mai devreme”.

Pentru ca situația din țară să se schimbe, Igor Vremea menționează că e nevoie de unitate.

„În mod evident, trebuie să unim societatea în jurul obiectivului comun de integrare europeană. Este evident pentru toată lumea că singura cale de dezvoltare a țării este apropierea și integrarea în UE. În acest sens, o responsabilitate enormă o au partidele politice din țara noastră. Ele ar trebui să convină asupra acestui proiect de țară, care să permită țării noastre să aibă continuitate și coerență în dezvoltarea sa. Nu avem dreptul să ne jucăm cu direcții de dezvoltare total diferite, cum mai practică unii politicieni în prezent. În felul acesta bulversăm cetățenii și transmitem un mesaj de neseriozitate și în plan extern. De asemenea, avem nevoie să continuăm procesul de reforme, care ne va permite să fim mai eficienți ca stat și ca economie. În acest sens, una din priorități trebuie să fie crearea de noi locuri de muncă mai bine plătite, pentru a opri exodul cetățenilor noștri peste hotarele țării”, a punctat deputatul.

Notă: Republicat din 21 august 2017.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților