[ X ]
[ X ]
[ X ]
Deputatul Cobzac și PAS: Propunem Parlamentului un proiect de lege ce are drept scop demonopolizarea presei
22 Martie

Reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și Grigore Cobzac, deputat din partea Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova (PLDM), au prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, un proiect de lege privind demonopolizarea mass-mediei și l-au propus spre examinare Parlamentului Republicii Moldova, informează CURENTUL.

Secretarul General al Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, a explicat esența proiectului.

„Propunem Parlamentului Republicii Moldova un proiect de lege, care are drept scop demonopolizarea presei. Cunoaștem cu toții că circa 90 % din presă este concentrată în mâinile a doi actori politici, care mimează puterea și guvernarea, care zi de zi ne servesc nouă, cetățenilor, manipulare și minciună. Limitează concentrarea mass-mediei și contribuie la formare pluralismului mass-media, prin limitarea nr. de licențe, câte una pentru radio și una pentru TV, precum limitarea acestui drept demnitarilor de stat și persoanelor care fac parte din conducerea partidelor politice precum și rudelor acestora de gradul I de a deține părți din capitalul social sau acțiuni ale radiodifuzorilor”, a menționat Grosu.

Deputatul Grigore Cobzac a menționat că demonopolizarea presei este necesară în Republica Moldova.

„Vreau să menționez că proiectul acesta este un produs comun, realizat împreună cu membrii PAS. Constat că, am abordat subiectul pe cât de bine a fost posibil, acesta cuprinde necesitatea combaterii monopolului mass-media în Republica Moldova. Guvernarea a mimat procesul de demonopolizare a presei și profit de ocazie să spun că noi nu am votat această lege în Parlamentul Republicii Moldova. Atunci noi ne-am exprimat poziția, legea votată este una care nu vine să rezolve cu adevărat problema, însă a fost bine mersi votată cu întreaga majoritatea parlamentară. Urmează pe acest proiect de lege să declanșăm dezbateri publice. În scurt timp vom veni cu anunțuri suplimentare în acest sens”, a declarat Cobzac.

Juristul Sergiu Litvinenco a declarat că „proiectul de lege privind monopolizarea presei din Republica Moldova conține 6 articole, dintre care 5 se referă la modificarea legii, iar al 6-lea are în vedere modalitatea de intrare în vigoare a legii”.

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților