Deputatul fracțiunii Platforma „Demnitate și Adevăr”, Dinu Plângău, a fost unul din deputații care nu au votat pentru instituirea stării de urgență în țară. Deputatul explică acest lucru în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, transmite CURENTUL.
Dinu Plângău afirmă că în aceste condiții se pot face anumite abuzuri.
„Organele de drept, în special poliția mereu a executat ordinele conducătorilor. Instituția respectivă este o instituție semi-militară, acolo ordinele superiorilor sunt lege, practic, pentru angajați și uneori ordinele superiorilor sunt mai presus, inclusiv decât legislația care este în vigoare. Se pot, teoretic, comite abuzuri și probabil asta și va fi, fiindcă unul din motivele pentru care eu nu am votat pentru instituirea stării de urgență este anume pentru că guvernul a solicitat prea multe atribuții, inclusiv în ceea ce ține de instituirea cenzurii pentru presă, în ceea ce ține de destituirea sau numirea conducătorilor de întreprinderi private, nu a argumentat deloc guvernul solicitarea acestor măsuri”, spune deputatul.
Totodată, Dinu Plângău aduce aminte că se putea aplicat Legea nr.10 și să nu se recurgă la instituirea stării de urgență.
„…noi avem o altă lege, probabil deja foarte mult s-a vorbit despre Legea nr. 10 cu privire la sănătatea publică, din 2009, care oferă deja guvernului dreptul și care a fost aplicată până acum de a lua măsuri în vederea îngrădirii accesului la libera circulație, instituirea carantinei, luarea altor măsuri care ar proteja sănătatea publică. Mai avem așa o noțiune în legislația noastră cum este starea de urgență în sănătate publică, anume pe acest model am vrut eu personal și Platforma DA să meargă executivul, pentru instituirea stării de urgență în sănătate publică, și nu instituirea stării de urgență generală, pentru că sunt doi termeni absolut diferiți care atribuie guvernului sau executivului prerogative diferite”, a mai spus Dinu Plângău.
Cristina Parfeni