Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Dumitru Alaiba, menționează că în urma adoptării proiectului privind compensațiile la energia electrică, populația va pierde jumătater de miliard de lei, transmite CURENTUL.
Potrivit deputatului, conform statisticii oficiale, dacă divizăm populația noastră în 5 grupuri egale, în funcție de venit, cei mai săraci 20% au în medie 1500 lei pe lună, iar cei mai bogați 20% au de 3-4 ori mai mult.
„În realitate sunt oameni care trăiesc DOAR cu 1500 lei (sau mai puțin!) și sunt din cei care primesc 5000 lei PLUS unele venituri neoficiale (legale sau nu – aici nu contează). Inegalitatea dintre săraci și bogați în țara noastră este mai mare decât ne arată statisticile oficiale.
Esența e că sunt oameni care NU AU nevoie de cei 428 lei indemnizație pentru electricitate și sunt cei pentru care 200 lei în plus ar face o mare diferență. Astfel, chiar dacă nu ne luăm de alte mari probleme ale inițiativei date, cei săraci ar putea primi mai mult, dacă am canaliza mai eficient a banii disponibili”, spune deputatul.
Potrivit inițiativei fracțiunii socialiștilor, de aceste compensații vor beneficia toată populația.
„Și mai problematic este faptul că această jumate de miliard de lei va fi împrumutată de la băncile comerciale, iar la anul tot populația va achita prin impozite această indemnizație, PLUS dobânda la bancă. Pentru că banii din buget nu sunt „banii nimănui”. Sunt banii pe care cetățenii îi pun mână de mână și le plătesc statului prin impozitele pe care le plătesc”.
Deputatul afirmă că astea nu sunt „indemnizații”.
„Este doar o schemă de îndatorare a țării. Împrumuturile trebuie să alimenteze creșterea economică, să creeze locuri de muncă, să reabiliteze infrastructura, să creeze oportunități, nu să ne sărăcească în ziua de mâine. Altfel decât o risipă nu poți numi asta. Cei care la sigur câștigă din această afacere sunt băncile comerciale care, în loc să crediteze economia, antreprenorii, au un client stabil – statul”, mai spune Dumitru Alaiba.
Cristina Parfeni