[ X ]
[ X ]
[ X ]
Deputații urmează să declare luna martie drept luna consacrată celebrării a 30 de ani de activitate a femeilor în Parlament
19 Februarie

Legislativul ar urma să declare luna martie a anului curent drept luna consacrată celebrării a 30 de ani de activitate a femeilor în Parlamentul Republicii Moldova. Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media va propune plenului Parlamentului aprobarea unui proiect de hotărâre în acest sens, transmite CURENTUL.

Potrivit proiectului, Biroul permanent urmează să constituie un grup de lucru format din reprezentantele tuturor fracțiunilor parlamentare. Grupul de lucru va elabora și va prezenta Biroului permanent spre aprobare un plan de acțiuni până la 1 martie 2020.

„Proiectul de hotărâre urmărește dezideratul recunoașterii aportului femeilor deputate în dezvoltarea parlamentarismului în Republica Moldova, dar și ca o contribuție la sporirea oportunităților de participare a femeilor în viața politică a țării și, în special, în structurile elective de nivel național. Cu toate că legislația națională pentru egalitatea între femei și bărbați este în conformitate cu angajamentele internaționale, implementarea este deficitară. Femeile se confruntă, în continuare, cu discriminare și inegalitate în viața socială, economică și politică, fiind lipsite de oportunități eficiente pentru participare la luarea deciziilor în sectorul public. Femeile reprezintă doar 23,76% dintre deputați, cu mult sub standardele internaționale”, se menționează în nota informativă a proiectului.

Autoarea inițiativei legislative este deputata Fracțiunii PAS, Blocul ACUM, Veronica Roșca.

În anul curent, vom marca 25 de ani de la aprobarea Pltaformei de Acțiune de la Beijing, 20 de ani de la aprobarea Rezoluției 1325 a Consiliului de Securitate ONU privind Femeile, Pacea și Securitatea, 10 ani de la înființarea de către Adunarea Generală a ONU a UN Women, precum și 30 de ani de la constituirea primului Parlament.

Proiectul urmează a fi dezbătut în plenul Parlamentului.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților