[ X ]
[ X ]
[ X ]
Deputații liberali, la CC: Cerem să spună clar – când și cum poate Președintele respinge o candidatură la funcția de ministru
10 Ianuarie

Deputații Partidului Liberal (PL) au depus astăzi o sesizare la Curtea Constituțională (CC) privind interpretarea dispozițiilor art. 98 alin. (4) și (6) din Constituția Republicii Moldova, cu privire la numirea unor membri ai Guvernului, informează CURENTUL.

Președintele PL, Mihai Ghimpu, a declarat că, Constituția prevede numirea membrilor Guvernului și schimbarea unor membri prin decretul Președintelui, însă Constituția nu spune clar dacă are dreptul Președintele de a respinge candidatura.

„De aceea, noi am solicitat CC să interpreteze, să spună clar în ce situații, cînd și cum poate Președintele respinge candidatura, de cîte ori și dacă într-adevăr are dreptul de veto. E cunoscut faptul că actul guvernării și-l asumă majoritatea parlamentară, ea formează Guvernul, Guvernul își asumă programul de guvernare și asta înseamnă că răspunderea o poartă Parlamentul, majoritatea parlamentară împreună cu Guvernul”, a precizat liberalul.

Mihai Ghimpu a menționat că, „Președintele nu decide, este doar o normă constituțională, iar el este arbitru și i se oferă dreptul de a numi în funcție, fără drept de veto sau a condiționa”.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților