[ X ]
BCS în discuții cu delegația Comisiei de la Veneția: „Justiția va deveni funcțională doar când va fi independentă de partidul de guvernare”
30 Aprilie

Pe 29 aprilie, la Chișinău, a avut loc o întâlnire între deputații fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor – Grigore Novac, Adela Răileanu, Radu Mudreac și Constantin Starîș – și delegația Comisiei de la Veneția, aflată într-o vizită oficială în Republica Moldova, în perioada 29–30 aprilie.

Din componența delegației au făcut parte: membrul Comisiei de la Veneția din partea Finlandei, Tuomas Ojanen, expertul și fostul membru al Comisiei din partea Bulgariei, Filip Dimitrov, expertul Filipe César Vilarinho Marques, precum și reprezentantul Secretariatului, Taras Pashuc.

În cadrul întrevederii a fost discutată elaborarea avizului Comisiei de la Veneția cu privire la proiectul de lege privind sistemul judiciar anticorupție, precum și modificările propuse la o serie de acte normative.

Deputatul Radu Mudreac a menționat că proiectul de lege privind sistemul judiciar anticorupție a fost inițiat de președintele RM și modificat în proporție de peste 30% de către partidul de guvernământ, prin intermediul a două amendamente. Potrivit deputatului, asemenea modificări contravin procedurii legislative stabilite.

Radu mudreac a subliniat, de asemenea, că lucrul asupra proiectului a durat aproximativ doi ani, însă discuțiile s-au intensificat abia cu trei luni înainte de alegerile parlamentare, ceea ce, în opinia sa, indică o tentativă de a distrage atenția publicului de la problemele sociale stringente.

„Ne-am adresat Comisiei de la Veneția pentru a preveni încălcările procesului legislativ. Mai ales că legile de o asemenea importanță nu trebuie adoptate în grabă și fără un consens larg”, a declarat Radu Mudreac.

La rândul său, deputatul Adela Răileanu a atras atenția asupra influenței politice asupra justiției din Republica Moldova, menționând că partidul de guvernământ limitează libertatea de exprimare și exercită un control strict asupra rețelelor de socializare. Totodată, Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale decide soarta posturilor TV incomode guvernării.

„Justiția în Moldova va deveni cu adevărat funcțională doar atunci când va fi complet independentă de partidul aflat la guvernare și de influențele politice”, a subliniat Adela Răileanu.

Deputatul PSRM a mai remarcat că în Republica Moldova există o mare problemă în ceea ce privește aplicarea și implementarea legilor. Un exemplu este Legea cu privire la Procuratură, care a fost modificată de 16 ori în decurs de trei ani.

În încheiere, deputatul Grigore Novac a declarat că partidul de guvernământ, în loc să prevină corupția, s-a concentrat pe consolidarea controlului asupra tuturor instituțiilor statului și își demonstrează incompetența, venind în anul electoral, la finalul mandatului, cu un proiect de lege privind reforma sistemului judiciar anticorupție.

„După primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024, Maia Sandu a vorbit despre mituirea a 300 de mii de alegători. Cu toate acestea, după turul doi, Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor. Între timp, în România, în cazuri similare, rezultatele votului au fost anulate”, a afirmat Grigore Novac.

Pe finalul întrevederii, deputații și-au exprimat recunoștința față de Comisia de la Veneția pentru expertiza oferită în procesul legislativ și au confirmat interesul pentru continuarea dialogului și a unui schimb constructiv de opinii asupra problemelor-cheie.

Inapoi la arhiva noutaților