[ X ]
Deputații au examinat raportul de audit privind implementarea Sistemului informațional „Vulnerabilitatea energetică”
19 Decembrie

Raportul de audit privind performanța Sistemului informațional„Vulnerabilitatea energetică” (SIVE) și a modului în care acesta a contribuit la gestionarea finanțării din Fondul de reducere a vulnerabilității energetice a fost  examinat la ședința  Comisiei de control al finanțelor publice.

Raportul a fost remis spre informare, examinare și, după caz, implementarea recomandărilor, Parlamentului, Președintelui Republicii Moldova, Guvernului, Cancelariei de Stat, Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Finanțelor și altor instituții de resort.

Misiunea de audit, realizată de Curtea de Conturi, a avut drept scop examinarea modului în care autoritățile publice responsabile au realizat condițiile necesare pentru implementarea, gestionarea și utilizarea eficientă a acestui sistem. Sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică”, implementat în perioada 2022-2023, a fost creat ca răspuns la criza energetică pentru a gestiona și a monitoriza măsurile de compensare din Fondul de reducere a vulnerabilității energetice destinate cetățenilor. Achiziția serviciilor de creare și implementare a sistemului (modulul „Vulnerabilitatea Energetică” și modulul „Ecovoucher”) a fost efectuată de către Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în sezonul rece  2022-2023, din numărul total de peste 918 mii de gospodării casnice, circa 700 mii de gospodării erau înregistrate în SIVE. Dintre acestea, mai mult de 155 mii de gospodării au beneficiat de compensații ce s-au regăsit direct în facturile la energie, conform categoriilor de vulnerabilitate „medie” și „scăzută”. Valoarea compensațiilor acordate a constituit peste 3,7 miliarde de lei, dintre circa trei miliarde au fost acordate solicitanților înregistrați în sistem. Totodată, valoarea totală a compensațiilor doar pentru lunile noiembrie și decembrie 2023 a constituit peste 1,0 miliard de lei.

Rezultatele auditului indică faptul că acțiunile întreprinse pentru implementarea și dezvoltarea Sistemului informațional „Vulnerabilitatea energetică” au contribuit, într-o anumită măsură, la atingerea scopului și obiectivelor stabilite. Astfel, a fost creat cadrul juridic și cel instituțional aferente sistemului; a fost asigurată implementarea, funcționarea și utilizarea sistemului în procesul de încadrare a consumatorilor casnici în categoriile de vulnerabilitate energetică etc.

Cu toate acestea, misiunea de audit a constatat unele carențe și rezerve privind modul de implementare și funcționare a sistemului, precum și riscuri privind sustenabilitatea și securitatea acestuia. Printre acestea sunt: nealinierea între prevederile Legii privind Fondul de reducere a vulnerabilității energetice și actele aferente SIVE; lipsa unei proceduri documentate privind modalitatea de contestare a gradului de vulnerabilitate, precum și a procedurii de depunere a solicitărilor de modificare a cererilor înregistrate în sistem; lansarea modulului „EcoVoucher” la începutul sezonului rece 2023 – 2024, în lipsa actului normativ care reglementează funcționarea și utilizarea acestuia; carențe privind controlul implementării sistemului de management al securității cibernetice etc. De asemenea, nu a fost asigurată integrarea SIVE cu alte sisteme și resurse informaționale de stat. Astfel, din nouă sisteme informaționale prevăzute în conceptul SIVE, la momentul desfășurării misiunii, sistemul interacționa efectiv, prin intermediul platformei de interoperabilitate MConnect, doar cu trei dintre acestea.

În vederea remedierii neconformităților, Curtea de Conturi a prezentat un șir de recomandări pentru îmbunătățirea funcționalității și securității Sistemului informațional „Vulnerabilitatea energetică”; îmbunătățirea cadrului normativ-regulator și al celui instituțional aferente sistemului; asigurarea eficienței utilizării resurselor publice, inclusiv pentru menținerea, gestionarea și dezvoltarea sistemului; valorificarea avantajelor SIVE de către un număr cât mai mare de beneficiari în procesul de gestionare și monitorizare a măsurilor finanțate din Fondul de reducere a vulnerabilității energetice etc.

Totodată, auditul relevă că impactul Sistemului informațional „Vulnerabilitatea energetică” poate fi amplificat printr-o conlucrare mai eficientă a părților responsabile, precum și prin întreprinderea măsurilor necesare de către factorii de decizie relevanți.

Misiunea de audit public extern a fost realizată în conformitate cu Programul activității de audit a Curții de Conturi pentru anii 2023 și 2024.

Inapoi la arhiva noutaților