Un grup de deputați ai fracțiunii „ACUM Platforma DA” din Parlamentul Republicii Moldova, astăzi, au depus un demers către Procuratura Republicii Moldova, prin care au solicitat informații cu privire la privatizarea mai multor bunuri publice, informează CURENTUL.
„Împreună cu Igor Munteanu, Maria Ciobanu, Chiril Moțpan și Iurie Reniță am depus un demers către Procuratura Republicii Moldova privind privatizarea obscură a cantinei Guvernului, vilei cu statut de monument istoric și Casei presei (circa 2000 metri patrați)”, a scris Alexandru Slusari, pe o rețea de socializare.
În același context, deputatul a oferit mai multe detalii. „În opinia noastră, a fost aplicată o schemă de escrocherie cu implicarea funcționarilor de rang înalt, când mai multe obiecte imobiliare de proprietate publică din centrul capitalei au fost transmise în locațiunea cu câteva luni înainte privatizării în vederea micșorării artificiale a prețurilor de înstrăinare. Fără nici un concurs de selectare a locatarului. Conform unui Regulament special învechit, în cazul privatizării bunurilor date în locațiune, actul de evaluare a obiectelor supuse privatizării este prezentat de către ….locatar. Adică de persoana, care în exclusivitatea dispune de dreptul de a privatiza bunurile respective și nu are nici un interes să plătească mai mult. Comisia de privatizare nu este obligată să efectueze proprie evaluarea. O schemă minunată de corupție în detrimentul intereselor statului”, a mai adăugat deputatul.
Totodată, Slusari a comunicat și alte acțiuni întreprinse, anterior. „Am cerut informația de la Agenția Proprietății Publice. Am primit înapoi o scrisoare cu lecția teoretică cum legal ar trebui să aibă loc privatizarea bunurilor transmise în locațiune. Noi știm a citi actele normative. Problema este că voi nu vreți să le executați cu bună credință. Nici măcar nu ați răspuns dacă aceste obiecte au fost privatizate și la ce preț. Considerăm că după așa răspuns cu acest subiect ar trebuie să se ocupe organele de anchetă. Poate ultimele evenimente politice cumva ar influența ca procurorii onești să iasă din umbră. Pentru voi este foarte mult de lucru și nu doar în cazurile ce țin de jaful bancar și Laundramat. Arena sportivă, concesionarea gărilor auto, vânzarea pe bucăți a țării pe bani mărunți în ajunul alegerilor parlamentare și multe alte lucruri, despre care noi deocamdată nu cunoaștem”, a conchis Slusari.
Mihaela Conovali