[ X ]
[ X ]
[ X ]
Deputata Doina Gherman a făcut un demers către Ion Chicu. Este vorba despre transmiterea Reședinței de Stat în administrarea Ombudsmanului!
30 Aprilie

Deputata PAS, Doina Gherman, a adresat un demers către Prim-ministrul Ion Chicu – asta după ce clădirea de pe strada Nicolae Iorga, 24 (Reședința de Stat), nu a fost transmisă încă în administrarea Oficiului Avocatului Poporului, transmite CURENTUL.

Potrivit unui comunicat de presă, Reședința de Stat de pe N. Iorga 24 urma să devină Casa Drepturilor Omului, a cărei inaugurare trebuia să aibă loc la 10 decembrie 2019, de Ziua Internațională a Drepturilor Omului.

La data de 12 noiembrie 2019, Guvernul Sandu a emis Hotărârea Guvernului nr. 549/2019, prin care a fost dispusă transmiterea clădirii amplasate în mun. Chișinău, str. Nicolae Iorga 24 din administrarea Instituției Publice „Direcția generală pentru administrarea clădirilor Guvernului Republicii Moldova” în administrarea Oficiului Avocatului Poporului. Asta după ce timp de 10 ani au fost sesizate mai multe guverne ale Republicii Moldova referitor la faptul că Avocatul Poporului și angajații instituției își desfășoară activitatea într-o clădire care prezintă pericol sporit pentru viață şi sănătate.

„Au trecut mai mult de 5 luni de când clădirea de pe strada Nicolae Iorga 24 (Reședința de Stat) trebuia să fie transmisă în administrarea Oficiului Avocatului Poporului, dar acest lucru nu s-a întâmplat nici până în ziua de azi. Între timp, aceasta a fost dezbrăcată la propriu de toate bunurile care se aflau în interior, începând cu covoarele, mobilierul, până la tablourile și oglinzile de pe pereți. Dincolo de asta, întrebarea este: de ce a fost blocată intrarea Ombudsmanului în clădire? Ori sunt alte planuri și interese ascunse pentru aceasta?”, a precizat Doina Gherman.

În acest sens, deputata a adresat astăzi, 30 aprilie, un demers Prim-Ministrului Ion Chicu, în care solicită informații ample privind tergiversarea transmiterii acestui imobil către Oficiul Avocatului Poporului. Actele de predare-primire au fost semnate încă la 20 ianuarie 2020, fiind transmise în adresa Cancelariei de Stat spre aprobare. Conform prevederilor legale, termenul de aprobare este de 10 zile calendaristice de la data prezentării acestora de Comisia de transmitere.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților