[ X ]
[ X ]
[ X ]
Deputat: „Va ploua cu legi cu impact bugetar major, fără avizul MinFin sau în complicitate cu guvernul demisionar”
16 Aprilie

Deputatul Platformei Demnitate și Adevăr, Igor Munteanu, afirmă că decizia Curții Constituționale cu privire la dizolvarea Parlamentului pune capăt unei bătălii, dar nu și a unui război, transmite CURENTUL. 

Igor Munteanu spune că unii se vor revolta, alții vor jubila, oamenii vor număra bobocii la toamnă.

„Războiul politic va dura până la măcinarea ultimelor redute și soldați loiali. Deși unii tună și fulgeră, în definitiv, nici una dintre părțile implicate nu și-au consumat gloanțele din dotare, iar comparația actualei Curți Constituționale cu cea din 2019 este total deplasată. Curtea a aplicat litera Constituției, nimic mai mult”, spune deputatul.

Igor Munteanu spune că dizolvarea Parlamentului va avea loc în câmpul constituțional și nu prin mijloace extra-legale, revoluționare sau extraordinare.

„Am pierdut 2 luni până unii au acceptat să meargă pe linia legalității constituționale, restul fiind propagandă. Mai departe, alegerile parlamentare vor avea loc în următoarele 90 de zile după emiterea decretului de dizolvare a legislativului, iar acesta poate fi semnat imediat după încheierea ”stării de urgență””, punctează Munteanu.

De asemenea, parlamentarul spune că nimic nu promite că majoritatea nu va inventa noi motive de amânare a inevitabilului.

„Imposibilitatea formării unui guvern de etapă a lăsat pe umerii guvernului demisionar uriașe poveri, greu de dus. Va ploua cu legi cu impact bugetar major, fără avizul MinFin sau în complicitate cu guvernul demisionar; cei care nu vor să plece din spatele marilor afaceri cu statul își vor mobiliza grupurile loiale pe subiecte de uzură politică, iar de regulile Comisiei Excepționale își vor șterge picioarele. Mulți”.

În concluzie, Igor Munteanu menționează că s-a văzut ce poate un Parlament, ales în temeiul sistemului electoral mixt (2018).

„Deși a parcurs doar jumătate din mandatul pe care l-a primit în martie 2019 a avut și clipele sale de unitate și glorie, pe care nu ar trebui să le uităm. Traseismul, interesele și corupția au compromis o parte din deputații săi, și nu doar cei care s-au repatriat în țări mai calde. Lecțiile trebuie învățate, iar cei mai buni trebuie să repare carențele legislative. Avem cu toții nevoie de un viitor Parlament legitim, eficient și integru. Ne vom aduce aminte de aceste criterii stricte la momentul în care Curtea Constituțională va valida, eventual, mandatul deputaților care vor fi emanația alegerilor, instalate pe agenda politică de un mare val pentru schimbare și ”antiDodon”. Și nu emanația acrobaților de gutapercă, care-și fac numărul la bis fără frânghii de susținere”, a mai menționat Munteanu.

Cristina Parfeni 

Inapoi la arhiva noutaților