[ X ]
[ X ]
[ X ]
Deputat ucrainean: Cetățenii susțin parcursurile pro-europene ale țărilor noastre, dar acest drum nu e ușor
14 Septembrie

Deputatul ucrainean Pavel Ungurean, Președinte al grupului parlamentar de prietenie cu Republica Moldova, crede că aderarea la structurile euro – asiatice nu ar schimba situația economică și politică din țară. Despre aceasta el a vorbit în cadrul unui interviu acordat portalului www.tribuna.md, informează CURENTUL.

„Cred că, pentru aceasta astăzi sunt întreprinse foarte multe măsuri, dar acestea nu sunt plănuite la Kiev sau la Chișinău. Scenariul propus de structurile euro-asiatice este unul simplu: veniți la noi, nimic nu trebuie de schimbat, rămâneți aceeași răpciugă și fericirea va veni practic imediat. Aceasta e şi retorica structurilor de stânga, a partidelor de stânga. De fapt, calea spre adevărata independență a țării, spre un stat puternic, niciodată nu este ușoară. Iar inițiativele euro-asiatice sunt o cale de injectare a unor idei în mase, ce pornesc de la interese geopolitice, dar nicidecum nu reprezintă un parcurs ce ar presupune stabilitatea țării în viitor. Nu cred că structurile acestea au perspectivă din punctul de vedere al logicii. Având situaţia din Crimeea și Donbass, și ştiind ce reprezintă un factor de instabilitate în Moldova (Transnistria), este inacceptabilă implicarea politică a celor dinafară în viețile statelor noastre, pentru că astfel tot mai mare e riscul, inclusiv a unei implicări armate”, a spus Pavel Ungurean.

Europarlamentarul consideră că parcursul pro – european este calea, pe care au ales-o cetățenii celor două state și spre aceste familii trebuie să tindem.

„Avem poziţia cetățenilor noștri, care a fost exprimată clar în cadrul referendumurilor de independență ce au avut loc cu 25 de ani în urmă, dar şi ulterior în cadrul diferitor tipuri de alegeri. Acestea arată că, în mare parte, cetățenii susțin parcursurile pro-europene ale țărilor noastre. Desigur, acest parcurs nu este unul ușor, această cale presupune necesitatea reformării profunde. Dacă vrea cineva să-și facă proiectul atractiv, să arate acest lucru printr-un model economic, politic și social, atunci oamenii vor vrea să se integreze acolo. De ce oamenii tind spre Europa și cer acest lucru de la autoritățile țărilor noastre? Pentru că ei văd cum trăiește populația Uniunii Europene, a SUA, a Canadei. Ei tot au parcurs un drum dificil, ei tot au trecut prin disperare şi din acest motiv astăzi trebuie să fim cinstiți față de poporul Ucrainei și Moldovei, spunând că ușor nu va fi. Dar noi trebuie să parcurgem acest drum”, a mai spus Pavel Ungurean.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților