Deputatul PAS, Veronica Roșca, spune că procedura de instituire a stării de urgență nu a fost respectată, dar nici conținutul documentului nu este conform procedurilor legale, transmite CURENTUL.
În cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, Veronica Roșca spune că atunci când a fost înregistrată inițiativa legislativă a fost viciată procedura.
„Au fost expuse diferite opinii în public și în special din start, atunci, la 31 martie, când a fost înregistrată inițiativa legislativă a trei deputați din PSRM, noi am zis că este viciată procedura, de aceea a fost o încălcare crasă de procedură, fiindcă cunoaștem că subiect cu drept de a veni și a propune parlamentului de a institui stare de urgență, de asediu sau război este doar un guvern plenipotențiar sau președintele, în măsura în care și-au arogat acest drept acești trei deputați printr-o acrobație juridică a fost clar din start că este o procedură neconstituțională”, spune deputatul.
De asemenea, ea s-a referit și la activitatea Comisiei pentru Situații Excepționale.
„Este o ficțiune juridică la care s-a apelat și doi: această hotărâre a parlamentului accentuează înseși viciile măsurilor pe care ar trebui să le ia Comisia pentru Situații Excepționale care din punct de vedere tehnic nu se deosebește prin nimic acum competența CSE-ului de competența Comisiei Naționale Excepționale în Sănătate Publică, ea la fel a avut toate instrumentele necesare.
De aceea ziceam, pe procedură n-a fost respectat și pe conținut. Legea specială din 2004 spune clar care este subiectul cu drept de a iniția procedura și ce trebuie să conțină acea inițiativă legislativă. Și am văzut o inițiativă legislativă ambiguă, neclară și totalmente incertă. Și atunci revin la rolul cetățeanului, el ce trebuie să înțeleagă din toată această tentativă de a-l duce într-o zonă a incertitudinii și a neclarității?”, spune Veronica Roșca pentru Radio Europa Liberă.
Cristina Parfeni