[ X ]
Deputat al Partidului „ȘOR”: După ce au închis școlile se apucă să închidă și universitățile. Peste noapte, fără expertiză…
30 Iunie

Ministrul Educației, Anatolie Topală, este așteptat mâine în Parlament, pentru a oferi explicații în legătură cu intenția guvernării de a lichida majoritatea universităților din Republica Moldova. Într-un briefing de presă, susținut de deputatul Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, și deputatul PCRM, Diana Caraman, la care a fost prezent și un grup de tineri de la organizația „START”, guvernarea PAS a fost acuzată că, prin așa-numita reformă în educație, nu face altceva decât să alunge tinerii din țară, informează CURENTUL.

Marina Tauber a amintit că, anterior, pe vremea când era ministru al Educației, actualul șef al statului, Maia Sandu, a închis 200 de școli, acțiune care a dus la pustiirea satelor, la o limitare și mai mare a accesului la educație, precum și la înrăutățirea calității studiilor. „După ce au închis școlile se apucă să închidă și universitățile. Peste noapte, fără o expertiză, fără a discuta cu mediul academic, fără consultări publice, fără o evaluare a riscurilor, fără nimic. Vă imaginați ce debandadă va fi la 1 septembrie? Mii de studenți lăsați în drum, haos total în cele câteva universități pe care le-au cruțat, zeci sau chiar sute de cadre didactice disponibilizate”, a menționat deputatul Partidului „ȘOR”.

Mai mult, Marina Tauber s-a arătat surprinsă de seninătatea cu care ministrul Educației vorbește despre faptul că profesorii ale căror universități vor fi lichidate, vor rămâne fără lucru.

„Vorbim despre niște oameni de o mare valoare – lectori, conferențiari, profesori, academicieni, vorbim despre spuma societății, clasa superioară a ei. Dacă pe ei îi lasă în voia sorții cu atâta lejeritate, cum puteți crede că de ceilalți le pasă mai mult? Este adevărat că sistemul nostru de învățământ este bolnav. Dar când te doare o mână sau un picior, nu te apuci să le amputezi. Le tratezi. Că altfel rămâi beteag. Iar ei exact asta vor să facă din Republica Moldova, o țară beteagă”, a menționat Marina Tauber.

În context, ea a amintit despre faptul că guvernarea PAS, în speță, Ministerul Educației, refuză să autorizeze deschiderea, la Orhei, a unei extensiuni a Universității „A.I. Cuza” din Iași, ceea ce confirmă, o dată în plus, că actuala putere nu este interesată de extinderea sistemului de învățământ superior, ci de nimicirea lui.

La rândul său, deputatul PCRM, Diana Caraman, a atras atenția că printre universitățile care urmează a fi lichidate sunt și cele cu o veche tradiție și care au înregistrat, de-a lungul timpului, succese remarcabile. Printre ele sunt Universitatea de Stat din Tiraspol, cea mai veche din Republica Moldova, înființată în 1930, Universitatea Agrară, care pregătește specialiști pentru cea mai importantă ramură a economiei noastre, și Universitatea de Educație Fizică și Sport, care instruiește cei mai talentați sportivi.

„Un aspect foarte important, pe care puterea încearcă să-l ascundă, este că, prin aceste acțiuni, tinerele noastre talente sunt forțate să plece peste hotare. Însă, conform statisticilor, 96% din cei care pleacă să studieze în străinătate nu se mai întorc. Astfel, puterea le transmite un mesaj clar tinerilor că nu are nevoie de ei. Vreau să mă adresez domnului ministru Anatolie Topală și să-i amintesc că sarcina lui principală este să îmbunătățească calitatea studiilor. Îl îndemn să răspundă, măcar de această dată, apelului opoziției și să vină în Parlament pentru a explica ce se întâmplă”, a declarat deputatul PCRM, Diana Caraman.

Ea a fost completată de unul dintre tinerii din organizația „START”, care susține că decizia de a lichida universitățile este una cu multe semne de întrebare.

Inapoi la arhiva noutaților