[ X ]
Depunem cererea de aderare la UE, mai departe ce facem? Expert: „Nu există procedura „de urgență” în Tratatul UE”
4 Martie

Directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Iulian Groza, spune că apelul de a semna și depune cererea de aderare la UE de către Republica Moldova nu înseamnă că cele trei țări (Georgia, Ucraina și Republica Moldova) vor fi primite în regim de urgență, transmite CURENTUL.

El spune că nu există așa procedură în Tratatul Uniunii Europene.

„Avem nevoie în primul rând de o promisiune politica la cele 27 tari membri UE și instituțiile UE ca ce e scris in articul 49 al Tratatului UE se activează pentru noi Ucraina, Moldova și Georgia. Cele trei tari asociate UE – TRIO Asociat, au cerut recunoașterea perspectivei Europene de peste 20 ani deja, chiar și mai demult. Cel mai recent la Summit-ul Parteneriatului Estic din Decembrie 2021.

Așadar, Republica Moldova va depune în curând, zilele acesta cererea de aderare la UE. Am auzit deja aceasta intenție ieri anunțară de Președinta Republicii Moldova în conferința de presa cu Oficialii UE. Georgia la fel. Vom fi împreuna cu Ucraina și aici. Mi-as fi dorit să facem asta într-un alt context, dar deja asta e.

Încă odată, depunerea cererea de aderare nu înseamnă aderare. Nu exista procedura de urgentă de aderare la UE.

Aderarea este un proces complex si noi trebuie sa întrunim toate criteriile, sa negociem si sa semnam tratatul de aderare si după finalizarea procedurilor de ratificare si într-atât în vigoare sa devenim membri UE. Procesul acesta de regula durează 5,10, si poate si mai mult.

Astăzi ce este importat ca sa înceapă acest proces, este sa obținem o promisiune de aderare o perspectiva europeană la fel cum au primit-o țările din Balcanii de vest la Summit-ul de la Thesaloniki din 2003, după războiul din Balcani. Dacă ne vom face lecțiile atunci poate repetam performanța Croației, care este unica țara din țările din Balcani membra a UE”, spune Iulian Groza.

Expertul spune că astăzi Moldova ca și Ucraina, are nevoie mai mult ca niciodată de un mesaj puternic de sprijin din partea Uniunii Europene.

„Republica Moldova este o țara europeană și tot ce am văzut eu în ultime zile, unitatea în fața crizei umanitare și solidaritatea față de poporul Ucrainean, îmi întărește încrederea că noi putem să folosim aceiași energie pentru a întări statul de drept, instituțiile democratice, să avansăm integrarea noastră economică cu UE și astfel sa devenim membri ai Uniunii Europene. Moldova are nevoie de o promisiune clară de aderare la Uniunea Europeană.

Deci așteptăm Summit-ul extraordinar de la Paris anunțat pentru 11 Martie 2022. Așteptăm primul semnal. Încrederea mea este ca va fi un semnal pozitiv pentru toți noi”, spune Iulian Groza.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților