Guvernatorul băncii centrale a remarcat importanța continuării reformelor implementate pentru menținerea stabilității financiare și dezvoltarea pieței de capital din Republica Moldova.
La rândul său, Victor Martinenco a dat asigurări că în comun cu echipa de profesioniști a DCU va depune efort continuu pentru a ridica la standarde înalte serviciile furnizate investitorilor, emitenților de instrumente financiare și participanților la piața de capital. „Vom optimiza mecanismele de emisiune, înregistrare și transfer a valorilor mobiliare; vom consolida cadrul de reglementare intern aferent politicilor și procedurilor de conformitate, gestionare a riscurilor, control intern, continuitate și securitate informațională; vom contribui la dezvoltarea infrastructurii necesare pentru a atrage interesul investitorilor străini pentru piața de capital a Republicii Moldova, împreună cu Banca Națională a Moldovei, Comisia Națională a Pieței Financiare, Bursa de Valori a Moldovei și alte autorități guvernamentale”, a subliniat noul director al DCU.
Victor Martinenco a activat până în prezent în calitate de expert principal al Direcției supravegherea sistemelor de plăți, Departamentul Sisteme de Plăți din cadrul BNM, fiind și membru al Consiliul de supraveghere al Depozitarului Central Unic al valorilor mobiliare, iar anterior a deținut o serie de funcții în cadrul Ministerului de Finanțe.
Depozitarul Central Unic de Valori Mobiliare este o instituție care efectuează înregistrarea, evidența și decontarea valorilor mobiliare corporative, valorilor mobiliare de stat și instrumentelor BNM. Din 2021, Depozitarul Central Unic al Valorilor Mobiliare (DCU) este membru cu drepturi depline al Asociației Europene a Depozitarilor Centrali (ECSDA) – o prestigioasă organizație internațională a celor mai importanți actori pe piața transferurilor de instrumente financiare.