[ X ]
[ X ]
[ X ]
Denis Cenușă, despre votul electronic: „Votarea electronică nu implică efort și nici intermediari”
23 Noiembrie

Politologul Denis Cenușă punctează că implementarea votului electronic implică avantaje, dar și unele dezavantaje, referindu-se la declarația de susținere a acestui exercițiu de către Igor Dodon, transmite CURENTUL. 

Denis Cenușă specifică că simplificarea exercițiului de votare pentru migranții și diaspora moldoveneasca are avantaje, deoarece pot integra în procesul electoral mult mai multi votanți.

„Iar dreptul la vot poate fi asigurat in mod cuprinzator. In acest sens, Dodon calculeaza ca partidele de centru-stanga, adica cele cu inclinatie pro-rusa ar putea sa fie votate de peste 200 mii cetateni moldoveni din regiunea transnistreana si de doua ori mai multi in Rusia. In total peste 600 mii de votanti ar putea sprijini fortele pro-ruse”, punctează politologul.

De asemenea, el specifică că există riscul ca oricine cu acte de identitate moldovenești poate fi “ajutat” să voteze.

„Votarea electronica nu implica efort si nici intermediari (posta), care disciplineaza actul de votare. De asemenea, lipseste orice minima monitorizare si prevenire a incalcarilor legislatiei electorale.

Dodon nu s-a referit la riscurile compromiterii votului electronic de atacuri cibernetice, similare celor la care autoritatile au fost expuse in primul si in al doilea tur al alegerilor prezidentiale recente.

Toate aceste aspecte legate de votul electronic arata ca alte modalitati mai sigure trebuie testate in primul rand. Votul prin corespondenta este mai sigur, implica niste eforturi din partea alegatorului (deci exista o doza de responsabilizare) si implica serviciile postale de la locul de resedinta (Frankfurt, Londra, Moscova etc.). Acest vot se foloseste la alegerile parlamentare din Romania din decembrie si s-au folosit in SUA, ajutandu-l pe Biden sa castige alegerile (in particular, in statul Georgia, dar si altele)”, spune el.

Totodată, politologul afirmă că „în general, oricand fortelele pro-ruse se arata interesate de ceva, precum laudarea votului electronic, trebuie sa fie activat in mod imediat sistemul de alerta. Votul electronic nu este o idee rea, insa riscurile pe care le implica sunt enorme. Odata deschisa, efectele vor fi greu de controlat si corectat”.

Cristina Parfeni 

Inapoi la arhiva noutaților