[ X ]
Democratul Ciubuc: Pentru 2021-2025 am stabilit o serie de obiective pentru dezvoltarea domeniului agriculturii
10 Iunie

Deputatul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Nicolae Ciubuc, fost ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, în cadrul unui interviu pentru coment.md, a vorbit despre realizările în agricultură ale Guvernului Filip, dar și ce își propune formațiunea să schimbe, să modernizeze și să promoveze în acest domeniu în următorii ani, informează CURENTUL.

„Pe durata aflării la putere a Guvernului Filip, investițiile în agricultură au constituit 15 mlrd. lei. Producția agricolă exportată în UE a depăşit 60%. Au fost lansate proiecte noi cu suportul partenerilor de dezvoltare – „Livada Moldovei”, „Agricultura performantă în Moldova” (finanțat de Guvernul SUA), „Agricultura competitivă în Moldova” (finanțat de Banca Mondială), proiectul IFAD VII-VIII. E de menţionat în context şi implementarea cu succes a proiectului european pentru agricultură și dezvoltare rurală destinat țărilor parteneriatului Estic (ENPARD), în sumă circa 50 mln. euro. De asemenea, am reușit să stingem datoriile față de fermieri, acumulate încă din anii 2014, majorând anual Fondul de subvenționare a producătorilor agricoli – de la 600 mln. lei până la aproape 1 mlrd. lei, în 2019”, a declarat Ciubuc.

Democratul a spus că, pentru perioada 2021-2025, și-au propus mai multe obiective.
„Astfel, vom substitui importurile de produse agroalimentare cu produse autohtone, prin dezvoltarea activităților de procesare și diversificare a produselor autohtone. De asemenea, ne propunem să asigurăm creșterea volumului produselor agricole, prin facilitarea accesului la apă calitativă pentru irigare. Ne propunem extinderea suprafețelor de terenuri agricole irigate cu minim 25 mii ha anual şi reducerea costurilor de energie la pomparea apei pentru irigare utilizând mecanismul compensatoriu, dar și implementarea tehnologiilor inovative avansate”, a menționat el.

Ciubuc a subliniat că au stabilit să lanseze un program național de susținere a consumului de produse autohtone și creșterea notorietății produselor moldovenești. În special, avem în vedere programul „Fructe în şcoli”, care va oferi accesul fiecărui elev la un măr pe zi. Obiectivul este de a reconecta copiii la agricultură și de a-i învăța să adopte obiceiuri alimentare sănătoase, pe de o parte, dar și susținerea producătorilor autohtoni în realizarea producţiei lor, pe de altă parte.

„Vom promova și reforma instituțională prin crearea unei singure entități publice acreditată și recunoscută inclusiv de partenerii externi pentru gestionarea tuturor programelor de suport în agricultură și dezvoltarea infrastructurii rurale, asigurând debirocratizarea proceselor de accesare a fondurilor și implementarea sistemelor electronice de administrare”, a conchis deputatul.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților