[ X ]
[ X ]
[ X ]
Delicvența juvenilă în primul semestru al anului 2017: Infracțiunile grave și excepțional de grave comise de minori au scăzut
26 Iulie

Protecţia copiilor în contact cu justiţia constituie un segment distinct al activităţii Procuraturii, fapt determinat de obligaţia statului de a le asigura ocrotire eficientă şi un regim special de asistenţă în realizarea drepturilor lor.

Evaluarea activităţii în vederea respectării drepturilor minorilor în cazul tragerii lor la răspundere penală a stabilit că în primele 6 luni ale acestui an a fost pornită urmărirea penală în 358 cauze penale în privința minorilor, ceea ce denotă o scădere cu 30,89 la sută, faţă de perioada analogică a anului trecut.

A fost înregistrată o ușoară descreștere a infracțiunilor grave, deosebit de grave și excepțional de grave, comise de minori. Astfel, minorii au comis:
omor – un caz;

vătămarea intenționată a integrității corporale – 1 caz (1 caz – 6 luni 2016);

tâlhărie – 5 (6 – 2016),

jafuri – 23 (29 – 2016),

huliganism – 15 (11 – 2016),

circulaţia ilegală a drogurilor – 7 (9 – 2016),

infracțiuni privind viața sexuala – 7 cauze penale (9 – 2016).

Ca și în anii precedenţi, predomină infracțiunile contra patrimoniului, fiind pornite 255 cauze penale pentru furt, comparativ cu 378 cauze penale iniţiate în perioada similară a anului trecut.

Statisticile vizând numărul copiilor arestaţi în ultimii ani este în continuă descreştere, fapt ce denotă că reformele justiţiei juvenile sunt implementate şi au impact pozitiv asupra copiilor în conflict cu legea, iar măsura preventivă privativă de libertate se aplică din ce în ce mai rar.

Pe parcursul primului semestru 2017 au fost reținuți 19 minori, arestul preventiv fiind aplicat doar în privința a 6 minori.

Urmărirea penală a fost finalizată în 294 cauze penale, dintre care 200 cauze penale au fost deferite justiţiei, iar în 94 cauze penale urmărirea penală în privința minorilor a fost încetată în temeiurile stabilite de lege. În 24 cauze penale minorii au fost liberaţi de răspundere penală, procurorii aplicându-le măsuri de constrângere cu caracter educativ.

Tot în primul semestru, au fost pronunţate 160 sentinţe în privinţa minorilor. Analiza practicii punitive demonstrează că cel mai frecvent, în privinţa acestora au fost aplicate pedepsele nonprivative de libertate.

Pentru neîndeplinirea obligațiilor de întreținere, educație și instruire a copiilor, au fost traşi la răspundere contravenţională 1586 părinţi.

Urmare modificărilor operate recent în Codul Contravențional, în privința minorilor au fost întocmite 209 procese-verbale cu privire la contravenție, inclusiv 67 privind injuria, 36 procese-verbale privind huliganismul nu prea grav, 23 – vătămarea integrităţii corporale, 15 – distrugerea sau deteriorarea intenţionată a bunurilor străine, 19 – sustragerea în proporţii mici din avutul proprietarului.

Determină la comiterea infracţiunilor lipsa supravegherii din partea părinţilor sau a persoanelor care îi înlocuiesc, anturajul şi condiţiile în care trăiesc şi se educă copiii, indiferenţa faţă de copii şi problemele lor, imperfecţiunea mecanismelor de resocializare a minorilor în conflict cu legea etc. Nu în ultimul rând, un impact negativ asupra stării psiho-emoţionale a copilului îl are informaţia ce abundă în scene de violență și cruzime.

Deşi combaterea delicvenţei juvenile este o preocupare comună a sectorului public şi cel asociativ, modul cum evoluează lucrurile, spre regret, confirmă că mai rămâne a fi una dintre problemele majore cu care se confruntă societatea.

Actualmente, în privinţa copiilor care comit infracţiuni, inclusiv a celor sub vârsta răspunderii penale, lipsesc la modul practic servicii de suport şi asistenţă, ce ar determina schimbarea comportamentului deviant al copilului.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților