[ X ]
Delicvența juvenilă în 2017: Cifrele sunt în descreștere
22 Februarie

Protecţia copiilor în contact cu justiţia constituie un segment distinct al activităţii Procuraturii, fapt determinat de obligaţia statului de a le asigura ocrotire eficientă şi un regim special de asistenţă în realizarea drepturilor lor.

Evaluarea activităţii procurorilor a stabilit că pe parcursul anului 2017 s-a redus numărul cauzelor penale pornite în privinţa minorilor, fiind iniţiate 798 de cauze penale, comparativ cu 1 290, iniţiate în cursul anului 2016, transmite CURENTUL.

Pe parcursul anului trecut au fost reţinuţi 42 minori, arestul preventiv fiind aplicat în privinţa a 31 de minori, învinuiţi de comiterea infracţiunilor grave cu aplicarea violenţei, deosebit de grave sau excepţional de grave.

Majoritatea faptelor penale săvârşite de minori fac parte din categoria infracţiunilor contra patrimoniului, fiind pornite 555 cauze penale pentru furt, tâlhărie – 8 cauze, jafuri – 52 de cauze. Totodată, în privinţa minorilor au fost întocmite 71 de procese-verbale contravenţionale pentru sustragerea în proporţii mici din avutul proprietarului.

Urmărirea penală în privinţa minorilor a fost finalizată în 738 cauze penale, iar în judecată au fost expediate 540 de cauze penale.

Statisticile mai arată că minorii au comis, în mod repetat, 111 infracţiuni, în privinţa majorităţii acestora fiind anterior înlăturată răspunderea sau pedeapsa penală urmare a împăcării, suspendării condiţionate a executării pedepsei sau tragerii la răspundere contravenţională.

Printre cauzele conduitei delincvente a minorilor se înscriu: neglijenţa şi lipsa supravegherii din partea a părinţilor, diminuarea rolului familiei în creşterea şi educarea copiilor, lipsa evidenţei copiilor aflaţi în situaţii de risc şi vulnerabili la comiterea infracţiunilor, lipsa serviciilor specializate de prevenire şi asistenţă complexă a copilului în conflict cu legea şi a familiei acestuia.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților